Oranje is bij loting een groepshoofd

Nederland is ondanks de nederlaag in Minsk groepshoofd bij de loting van de EK-eindronde, op 2 december in Luzern....

Van onze sportredactie

Het betekent dat Oranje straks in pot 1 terechtkomt. Het voordeel is dat de ploeg van Van Basten de voorronden in dezelfde stad afwerkt (Salzburg of Bern), het nadeel is dat het team nu geen ‘zwakkere’ elftallen als de gastlanden Oostenrijk en Zwitserland en titelhouder Griekenland treft.

Roemenië sloot het kwalificatietoernooi in groep G, met Nederland, af met een royale zege op Albanië. De ploeg van bondscoach Victor Piturca won in Boekarest won met 6-1. Daarmee verzekerde de Oost-Europese formatie zich van de eindzege in de poule. Door twee rode kaarten beëindigden de bezoekers het laatste duel met negen man. Bulgarije won zijn laatste groepsduel sloot met 2-0 van Slovenë. De Bulgaren scoorden in de laatste tien minuten door een mooie volley van Georgiev en door Berbatov, van dichtbij.

Turkije, Zweden en Portugal kwalificeerden zich woensdagavond op de laatste speeldag bij de beste zestien van Europa. Zweden won in Stockholm in groep F, mede dankzij een doelpunt van Allback, met 2-1 van Letland en werd daardoor onbereikbaar voor Noord-Ierland. Turkije behaalde in groep C in Istanbul een benauwde zege op Bosnie-Herzegovina (1-0), en bleef Noorwegen voor. Portugal hield naaste concurrent Finland in Porto op 0-0.

Meer over