Opnieuw ritzege Ulissi in Ronde van Italië

Diego Ulissi heeft woensdag de onverwacht spectaculaire elfde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaanse renner troefde in de sprint in Asolo na 227 kilometer zijn medevluchters Andrey Amador (tweede) en rozetruidrager Bob Jungels (derde) af.

null Beeld afp
Beeld afp

Ulissi zijn tweede ritzege in de Giro d'Italia dit jaar. Vorige week won hij ook al de vierde etappe. Jungels verliest wat terrein in het klassement omdat Amador meer bonificatieseconden pakte, maar de Luxemburger blijft drager van het leiderstricot.

Drie renners waren woensdag betrokken bij een vroege ontsnapping: Anton Vorobjev, Vegard Stake Laengen en Liam Bertazzo. Hun vlucht eindigde op de enige serieuze klim van de dag, op iets meer dan 20 kilometer van de finish. Op de slotklim maakte Steven Kruijswijk indruk door het tempo te bepalen en het peloton dat al was geminimaliseerd door een massale valpartij helemaal uiteen te trekken. Alleen de top van klassementsrenners kon nog volgen.

null Beeld afp
Beeld afp

In de afdaling koos Vicenzo Nibali de aanval maar zijn poging om tijd te winnen mislukte. Na een hergroepering koos Andrey Amador voor de tweede dag op rij de aanval in een poging om de roze trui te pakken. Klassementsleider Bob Jungels counterde. In de slotkilometers kregen ze nog gezelschap van Diego Ulissi.

In de straten van Asolo trok rozetruidrager Jungels zelf de sprint aan maar gaf zo ook zijn kans op de ritzege weg. Ulissi trok aan het langste eind. Kruijswijk finishte op korte afstand in de groep met de favorieten en blijft op de vierde plaats van het klassement staan.

Tom Dumoulin zette woensdag een punt achter zijn Giro. De winnaar van de openingstijdrit in Apeldoorn en de voormalig rozetruidrager stapte af omdat hij te veel last heeft van een zitvlakblessure.

Bob Jungels in zijn roze trui. Beeld afp
Bob Jungels in zijn roze trui.Beeld afp
Meer over