Opluchting bij Ajax na zenuwtoestand in Leeuwarden

Het is een behoorlijke zenuwentoestand, dat aftellen naar het kampioenschap. Kijk eens naar die man op krukken, in het dagelijks leven trainer van Ajax. Hij dirigeert met zijn stokken en zwaait soms woedend, ongecontroleerd als een oud vrouwtje wier tas is gestolen.

Nemanja Gudelj viert de 0-1 met doelpuntenmaker Davy Klaassen. Beeld anp
Nemanja Gudelj viert de 0-1 met doelpuntenmaker Davy Klaassen.Beeld anp

En dan, na afloop, sleept Frank de Boer zich opgelucht voort, rechtervoet met de gescheurde achillespees van de grond. Net gewonnen, bij Cambuur. Zenuwentoestand dus. Ajax kampioen op 8 mei, of toch weer PSV? Nog vier duels te spelen, nog steeds 2 punten voorsprong voor Ajax. Eén doelpunt van het ruim voordelige doelsaldo ingeleverd, na de 0-1 aan het Cambuurplein en de 2-0 van PSV in Eindhoven tegen Willem II.

Ontwaar dus de opluchting bij aanvoerder Klaassen en Gudelj, de regelaars op het middenveld van Ajax. Ze ballen hun vuisten na dik drie minuten blessuretijd, ze slaken oerkreten, ze botsen met de borst tegen elkaar. En zie het bijna ingedutte vak Ajaxsupporters opveren, na de volstrekt ondermaatse vertoning van hun favorieten.

Het enige doelpunt valt na een van de weinige overtuigende aanvallen. Het is de beste periode van Cambuur, als Ajax iets meer ruimte krijgt en aantoont dat zelfs clubs die graag aanvallen, vooral gloriëren als ze kunnen omschakelen, als de ruimte opeens voor ze ligt in plaats van achter ze.

Als de aanval na ruim een uur snel van de Friezen is overgenomen, dribbelt Younes op de linkerflank en opent naar rechts. De pass is achter de man gegeven, maar vooruit, El Ghazi is net ingevallen en gretig. Hij zoekt Van der Laan op, dreigt naar binnen, passeert buitenom en zet strak voor. Klaassen, zeer matig tot dan, loopt goed in en kopt overtuigend raak.

Dát is voetbal, schitterend doelpunt. Pas na die 0-1 krijgt Ajax kans op kans, zonder verder uit te lopen. Waardoor het hectisch blijft, want er zal maar een bal goed vallen. Of verkeerd, het is maar hoe je het bekijkt.

Een zenuwentoestand dus, daar in Friesland. Even is er zelfs euforie in Eindhoven waar te nemen, waar PSV een uur later heeft afgetrapt, als op het scorebord aldaar de uitslag van Cambuur - Ajax verschijnt: 1-1. Foutje, 0-1 dus. En Frank de Boer is toch even afgeleid als hij tijdens de persconferentie van de gebeurtenissen in Eindhoven hoort. Eerst Arias rood, bij 0-0. Dan alsnog 1-0 door Van Ginkel.

SC Cambuur speler Rai Vloet (r) met Ajax speler Nick Viergever (l) Beeld anp
SC Cambuur speler Rai Vloet (r) met Ajax speler Nick Viergever (l)Beeld anp

De patat knispert

Het devies is alleen met de eigen ploeg bezig te zijn, maar voortdurend lonkt het oog naar de rivaal. Wie gaat als eerste in de fout? Waar liggen de kansen? Dit was dus zo'n weekeinde waarin eigenlijk niets fout mocht gaan. Cambuur, dat mag geen puntenverlies opleveren. Cambuur staat laatste, als bewoner van zijn oude, gezellige stadion, met zijn bescheiden middelen.

Burgemeester Crone en andere notabelen hebben de tribunes beklommen op deze rustige zaterdag. De patat knispert, het stadion ligt in een woonwijk waar de spelersbus net kan draaien en keren, met de Jumbo voor de deur. De perschef vult het blad met karakteristieken handmatig in. Klassieke foto's hangen in de gangen, van zwevende doelmannen. Cambuur is een defensief ingestelde, niet al te goede, maar taaie tegenstander, met een spelmaker vol flair, de Ier Byrne. Er ligt een klein kunstgrasveld, dat moeilijk te bespelen is.

Cambuur zou zomaar een cultclub kunnen zijn als het weer echt gras aanlegde, gras dat leefde, in plaats van dat trage, levenloze matje dat elk gevoel uit voetbal op niveau haalt.

Ajax is slecht en traag, gespeend van creativiteit. Het heeft weinig te vrezen van de aanval van Cambuur, maar het is moeilijk voetballen tegen de gesloten defensie van de club. Linksachter Dijks is eigenlijk vrije man. Hij durft op avontuur, maar zijn voorzetten en zijn creatieve vermogen zijn beperkt.

Pas als El Ghazi met zijn snelheid en diepgang Schöne heeft vervangen, valt de beslissing. Hoewel het spannend blijft, want Cambuur laat eindelijk het overleg los dat zo vaak moordend is voor voetbal als kijkspel en neemt de gedaante van opportunisme aan. Een spel dat past bij Cambuur, hoewel weer niet volgens de trainer, want Marcel Keizer is van de school van verzorgd voetbal.

Frank de Boer, over waarom hij zo met zijn krukken zwaaide: 'We hadden niet het geduld om het balletje te laten gaan.'

Aanvoerder Klaassen heeft dan al verteld dat de eerste helft nergens op leek. Maar dat krijg je in zo'n zenuwentoestand.

Meer over