reportage

Op volle kracht blijkt Titarsolej een ster

Mara Titarsolej (16) turnde zich vrijdag naar een tweede plaats. Kan ze in oktober naar de WK?

Mara Titarsolej.Beeld anp

Een dikke maand voor de WK van Glasgow dient zich in de Nederlandse turnploeg zomaar een kleine, nieuwe ster aan. In de schaduw van de gracieuze Lieke Wevers, de balkkampioene van de Europese Spelen in Bakoe, turnde de 16-jarige Mara Titarsolej zich met een fraai optreden naar de tweede positie in een testwedstrijd in Beekbergen.

Voor de wereldtitelstrijd in Schotland zijn zes echte tickets plus een reservekaartje beschikbaar. Titarsolej, 1,60 meter lang en met een beetje Indisch bloed in de aderen, is als eerstejaars senior plotseling een hete kandidate. In juni was ze bij de NK in Rotterdam nog goed voor 51,9 punten in de meerkamp. Vrijdag beëindigde ze de semi-interland tegen Zweden met 55,267.

Fit

Er was maar één verklaring en die is niet vreemd in het turnen. Mara Titarsolej, pupil van coach Edwin Zegers bij De Hazenkamp, was fit, honderd procent blessurevrij. Zegers: 'Mara heeft voor het eerst in al die jaren dat ik haar coach, tien weken op rij voluit kunnen trainen. In het verleden zijn we altijd voorzichtig met haar omgesprongen, als ze hersteld was van een blessure. Dat hoefde nu een keer niet.'

De turnster zelf zei ook geprofiteerd te hebben van de maanden zonder mankementen. 'Ik was altijd nogal blessuregevoelig in mijn groei. Deze voorbije weken waren voor mij bijzonder. En ik ga ervan uit uitgegroeid te zijn. 1,60 is mooi voor een turnster. Toch?'

Titarsolej had in het verleden last gehad van de groeischijven, van de hak, de kuit, de elleboog, de rug. Steeds kreeg ze veel rust voorgeschreven om echt heel te kunnen blijven. Het leek een zinloze weg in een sport waar dertig uur training per week gebruikelijk is.

Edwin Zegers.Beeld anp

Conservatieve aanpak

Coach Zegers denkt nu gelijk te krijgen met zijn conservatieve aanpak. Hij stond al in de zaal toen Boris Orlov en Esther Heijnen daar topturnsters als Renske Endel, Suzanne Harmes en Verona van de Leur kneedden. Blessures liepen altijd als een rode draad door de verrichtingen van deze voormalige diamanten van het Nederlandse turnen.

Mara Titarsolej sloot in Beekbergen naadloos aan bij de vorige 16-jarige die de nationale ploeg meer glans gaf: Eythora Thorsdottir. Die dochter van IJslandse ouders toonde vrijdag een vloeroefening op musicalmuziek, The Heroic Weather Conditions, die tot de topstukken van de komende WK zal behoren. Qua score betaalde de ballerinakür zich nog niet uit. 'Ik moet pas over vijf weken op mijn best zijn', sprak Thorsdottir als een routinier. Als ze naar Glasgow reist, debuteert ze op WK-niveau.

Meer over