nieuwsVitesse - PSV

Op knollenveld toont PSV nu wel mentale kracht

Nick Viergever vond ‘het wel wat hebben’, het veld van Vitesse dat een langdurige polonaise van een kudde buffels leek te hebben moeten doorstaan, zo hobbelig en ongelijk was het. ‘Dat hoort ook bij voetbal,’ vond de PSV-verdediger.

Sam Lammers benut een penalty voor PSV. Beeld Joep Leenen / ProShots
Sam Lammers benut een penalty voor PSV.Beeld Joep Leenen / ProShots

Het is symbolisch voor het teruggekeerde optimisme bij PSV dat weer stevig op de vierde plaats staat na drie zeges op rij. De tijd van klagen is voorbij.

Daar had PSV afgelopen zondagmiddag in Arnhem, waar met 1-2 werd gewonnen, trouwens ook weinig reden toe. Vitesse had minstens zoveel recht op een strafschop als PSV, maar slechts de topclub kreeg er een.

Sowieso kwam de laatste overwinning het moeizaamst tot stand van het trio. Maar ze had tegelijkertijd de meeste waarde. PSV had al sinds 7 april 2018 niet meer op bezoek bij een sterke subtopper of topclub gewonnen.

Komende zondag, als Ajax thuis AZ ontvangt en PSV, Feyenoord, gaat het ook vanuit Eindhovens oogpunt daadwerkelijk echt ergens om. Wie weet is PSV later die avond weer enigszins terug in de race voor de top 2, die toegang tot Champions League-voetbal verschaft.

Dat klinkt bijna mirakels. Het leek niet meer goed te kunnen komen na de door etterende soap rond het ontslag van coach en clubicoon Mark van Bommel en de glijvlucht op de ranglijst die onder interim-coach Ernest Faber vrolijk voortduurde.

Maar de 3-0 winst op Willem II twee weken geleden in eigen huis bleek het startschot voor een drietrapsraket. Eerst werd de ‘uitwedstrijd’-barrière geslecht door bij ADO te winnen, daarna dus de ‘zware-uitwedstrijd’-horde genomen in Arnhem.

Op een knollenveld (overigens veroorzaakt door een drainage-probleem) dus en na een achterstand, want Vitesse trof kort na rust als eerste doel. Viergever: ‘Mooi om te zien hoe we reageren. Voorheen gingen de koppies hangen, gingen we klagen, maar die fase zijn we ontgroeid. Er loopt niemand uit de discipline, we worden vaster aan de bal. Het was nu een hecht team dat het heft in handen nam om alsnog voor de winst te gaan.’

Vitesse blijft een taaie ploeg om te kraken. Hoewel coach Edward Sturing veel aanvallender zegt te willen spelen dan zijn markante voorganger Leonid Sloetski, blijft voorzichtigheid troef in Arnhem. Met zeven, acht man werd PSV opgewacht om snel uit te breken via de handige Oussama Tannane en rappe Bryan Linssen, met daarvoor nog Tim Matavz als ultieme sluipschutter.

Kwetsbaar

PSV blijft achterin kwetsbaar, maar heeft voorin meer body gekregen met de rentree van Sam Lammers. De spits raakte in de strijd om de Johan Cruijff schaal ernstig geblesseerd aan zijn knie, maar komt langzaam in zijn ritme. Doordat ook Donyell Malen een knieblessure opliep en Steven Bergwijn vertrok was er van de gevreesde voorhoede weinig meer over. Nu heeft PSV weer een targetman, al verloor Lammers nog teveel ballen en kwam hij te weinig in het spel voor, vond hijzelf ook.

Zodoende blijft Denzel Dumfries PSV’s meest onvermoeibare, wilskrachtige sloper, die vanaf zijn positie rechts achterin telkens weer de hardste klappen uitdeelt. Ook tegen Vitesse leidde zo’n woedende rush tot een strafschop waarmee PSV het duel feitelijk omdraaide.

PSV was in tegenstelling tot de duels met Willem II en ADO wat apathisch gestart niet wetend wat het aan moest met het geelzwarte cordon. Vitesse had pech dat aanvoerder Linssen snel geblesseerd raakte. PSV zag gelijktijdig de wat bleue middenvelder Hendrix uitvallen, maar oogde toch meer ontregeld. Schoten van Tannane en Matavz bleken de opmars tot meer druk op de PSV-verdedigers. PSV-verdediger Schwaab verslikte zich kort na rust in de fel jagende Vitesse-invaller Buitink en Matavz nam die kans direct waar.

Dumfries’ buiteling bijna direct daarna over het uitgestoken been van de door PSV aan Vitesse gehuurde verdediger Obispo werd door scheidsrechter Makkelie (en VAR Higler) beoordeeld als een strafschop, die Lammers koeltjes benutte. Vitesse mocht zich terecht benadeeld voelen, want eerder werd een bal op de uitgestoken arm van PSV-middenvelder Rosario weggewuifd.

Vlot na de 1-1 kwam Dumfries weer door op rechts en raakte Cody Gakpo de lat. Kort daarna was laatstgenoemde wel trefzeker met een bekeken schot. Matavz kreeg nog een grote kans kort voor tijd, maar poeierde die over.

Zo klonken er na afloop oerkreten in de catacomben uit PSV-monden. En vervolgens muziek van De Snollebollekes vanuit de kleedkamer, want een aantal spelers had nog carnavalsplannen. Ze konden zowaar met opgeheven hoofd het feestgedruis in.

Meer over