analyseado den haag - feyenoord (2-2)

Op het tandvlees bereikt Feyenoord de winterstop

Van de competitie heeft Feyenoord niet veel meer te verwachten. Na het gelijkspel tegen ADO (2-2) kan het zich voluit richten op de beker.

ADO Den Haag speler Abdenasser El Khayati (m) scoort de 2-2 tegen Feyenoord.Beeld ANP Pro Shots

Voor het laatst voetbalde Robin van Persie op het kunstgras van ADO Den Haag en de onnodige remise (2-2) voor Feyenoord verbeeldde indirect een grauw jaar. Ook voor Abdelnasser El Khayati kan het een afscheid zijn geweest, want met twee treffers zette de topscorer van ADO zichzelf in de etalage voor een door hem zo gewenste wintertransfer. Van Persie wacht een weemoedige kerst, El Khayati sluit een fraai 2018 af met een bedevaart naar Mekka.

Praten met Van Persie is allang geen verbaal steekspel meer, waarbij het straatjochie de boventoon voert. Vijf maanden voor zijn pensioen als profvoetballer ziet de 35-jarige aanvoerder altijd het licht, zelfs na een belabberd optreden van zijn ploeg.

Feyenoord is na het gelijkspel tegen ADO definitief veroordeeld tot een verblijf in de isoleercel van de eredivisie. De achterstand op koploper PSV is twaalf punten, de kloof met Ajax bedraagt tien punten.

Met een marge van acht punten op achtervolger FC Utrecht is Feyenoord een even onbedreigde als beklagenswaardige nummer drie. In feite heeft Feyenoord na de winterstop 17 oefenpotjes om zich warm te draaien voor drie voltreffers in het bekertoernooi.

Hoewel Fortuna Sittard vorige week met een verrassende 2-0 zege in de Kuip bijna weer een crisis veroorzaakte bij Feyenoord is de nieuwkomer in de eredivisie de perfecte tegenstander in de kwartfinales van de KNVB-beker. Bijna plichtmatig zegt Van Persie dat zijn ploeg echt iets moet maken van de tweede seizoenshelft. ‘We zullen ook in de competitie het beste van onszelf moeten tonen.’

De realiteit was zondag al tastbaar in Den Haag. ADO-regisseur Lex Immers voelde al na enkele minuten dat de competitie voor zijn oude liefde Feyenoord een verplicht nummer is geworden. ‘De spelers vinden het wel best, ik vond ze ook wat voorzichtig. Je ziet aan alles dat ze vol voor de beker gaan.’

En dus werd Feyenoord door ADO al na drie minuten tot een inhaalrace gedwongen, toen rechtsback Nieuwkoop illustreerde waarom hij te licht is voor de top. De vervanger van de geblesseerde St. Juste verspeelde de bal aan ADO-aanvoerder Meijers en drukte hem opzichtig tegen de grond.

Een vrije trap op de ideale plek is voor El Khayati al een half doelpunt, ook nu liftte de Nederlandse Marokkaan de bal keurig over de muur. Onhoudbaar leek het schot niet, maar Feyenoord-keeper Bijlow reageerde een fractie te laat: 1-0. Ook het twaalfde doelpunt van El Khayati werd ingeleid door gepruts van Nieuwkoop.

De onzekere verdediger liep na zijn vroege gele kaart de gehele wedstrijd op eieren en het was wachten op zijn fatale fout. Feyenoord leek de zege al op zak te hebben, tot Nieuwkoop zich een judoka waande die ADO-voorstopper Beugelsdijk met een ippon wilde vloeren. Arbiter Kevin Blom had meteen een strafschop kunnen geven, nu moest de VAR uitsluitsel geven.

De videoscheidsrechter in Zeist sommeerde Blom de beelden nog eens te analyseren. Het werd een penalty voor ADO, kreeg Nieuwkoop een tweede gele en dus rode kaart en kende El Khayati geen twijfels. ‘Dit was het moment om de wedstrijd te doen kantelen.’ Ook nu etaleerde hij zijn fluwelen traptechniek vanaf elf meter: 2-2.

Immers ziet de bui al hangen voor ADO. Haal El Khayati weg bij het toch al beperkte ADO en wat blijft er dan nog over? Immers: ‘Ik ben bang dat hij vertrekt in de winterstop. Nasser is zo belangrijk voor ons. Ik sta tweede op de topscorerslijst bij ADO met twee doelpunten, dat zegt alles. Met Nasser vallen misschien wel tien punten weg en ziet de wereld er heel anders uit.’

Voor de 29-jarige El Khayatu begint de tijd te dringen. De laatbloeier heeft al openlijk gesolliciteerd bij Feyenoord en waarom niet? De selectie van coach Giovanni van Bronckhorst is niet breed genoeg, zo bleek ook in Den Haag. Nu speelde de reeds afgeschreven Tapia op de plaats van de geblesseerde Clasie en was Toornstra een anonieme, aanvallende middenvelder. El Khayati had zondag niet misstaan in het shirt van Feyenoord.

Berghuis was in de slotminuut van de eerste helft alert op aangeven van Van Persie: 1-1. Larsson trad met één knappe beweging en een heerlijke krul even uit de anonimiteit voor de 1-2. Verder overheerste de apathie bij Feyenoord. Wat moet je daar nog van maken als aanvoerder? ‘We zijn pas op de helft’, zegt Van Persie. ‘We moeten naar onszelf kijken en niet naar de stand.’

Je zou het elke Feyenoord-fan willen aanraden, want het contrast met PSV en Ajax is schrijnend. Is het niet opnieuw tijd voor een verhelderend gesprek met de spelersgroep? Van Persie, lachend: ‘Goeie tip van jou, daar ga ik over nadenken.’

Feyenoord-directeur Jan de Jong wacht ook een periode van bezinning. Trainer Van Bronckhorst netjes door de voordeur laten vertrekken wordt al lastig genoeg. Het nieuwe stadion in Feyenoord City is nog ver weg. De KNVB-beker als heilige graal in 2019, het is voor Feyenoord een mager perspectief.

Meer over