Op Estoril kan niemand Lorenzo volgen

GP Portugal..

Van onze sportredactie

Amsterdam Jorge Lorenzo heeft de spanning in de strijd om de wereldtitel in de MotoGP enigszins teruggebracht.

De Spaanse Yamaha-coureur won op het circuit van Estoril de Grote Prijs van Portugal. Valentino Rossi, zijn rivaal en zijn teamgenoot, werd slechts vierde.

Lorenzo, die zijn vierde overwinning van het seizoen boekte, liep iets in op zevenvoudig wereldkampioen Rossi. De voorsprong van de Italiaan bedraagt – met nog drie races te gaan – achttien punten.

De jonge Spanjaard, die vorig jaar ook niet te volgen was in de GP van Portugal, was oppermachtig op het asfalt van Estoril. Hij trok vanaf poleposition hard op, accepteerde heel even dat Pedrosa hem passeerde, om vervolgens resoluut de leiding te nemen.

Niemand kon zijn tempo volgen, ook Rossi niet. De Italiaan viel terug van de tweede naar vierde plaats. Hij had duidelijk moeite met de afstelling van zijn motor, iets dat hem zelden overkomt. En hoe Rossi ook worstelde, meer dan een vierde plaats zat er niet in.

‘De titelrace is spannend. Een paar wedstrijden geleden, achtte ik me kansloos. Nu heb ik een kansje, maar het zal nog moeilijk worden’, zei Lorenzo, die sprak van een ‘perfecte race’. ‘Dit circuit brengt me geluk.’

Ook opmerkelijk was het sterke rijden van de Ducati-coureur Casey Stoner. De Australiër had twee maanden rust genomen om te herstellen van vermoeidheidsverschijnselen en kwam als herboren aan de start. Hij eindigde in Estoril op de tweede plaats. Het was zijn eerste podiumplek sinds de TT van Assen, eind juni.

Pol Espargaro zegevierde in de 125cc-klasse. De Spanjaard finishte op zijn Derbi net voor de Duitser Sandro Cortese (Derbi) en de Brit Bradley Smith (Aprilia). Klassementsleider Julian Simon (Aprilia) werd twaalfde en leverde heel wat punten in, maar bleef ruim aan kop in de WK-strijd. De Spanjaard heeft 214 punten, Smith volgt op afstand met 163,5 punten.

De Nederlander Jasper Iwema (Seel) kwam als zeventiende over de streep en leverde zo een van zijn beste resultaten van dit seizoen. De Drent had wel een dikke minuut achterstand op winnaar Espargaro.

Meer over