NieuwsTour de France

Op de vulkaan grijpen de Slovenen in de Tour de macht

Roglic en Pogacar delen de lakens uit in de Tour de France, dat is wel duidelijk na de dertiende etappe. De Colombiaan Martínez won de etappe met zware slotklim, zijn landgenoot Bernal is de grote verliezer.

Roglic in de gele trui, Pogacar kijkt om om te zien waar Bernal blijft.  Beeld Klaas Jan van der Weij
Roglic in de gele trui, Pogacar kijkt om om te zien waar Bernal blijft.Beeld Klaas Jan van der Weij

Ze komen allebei uit Slovenië, Primoz Roglic uit Trbovlje, en Tadej Pogacar uit Komenda. Het verschil in stijl op de fiets is groot.

Roglic (30), kopman van Jumbo-Visma, houdt het gezicht in de plooi, het is niet aan hem af te zien hoe diep hij gaat. Gaat hij eigenlijk wel diep? Hooguit zakken de ogen wat dieper in de kassen. Hij trapt een klein verzet. Hij komt niet uit het zadel. Pogacar (21), het jonge baasje in de selectie van UAE Emirates, grimast. De ogen gaan schuil achter de zonnebril, maar het afzien is onmiskenbaar. Hij is onrustig. Zijn voorwiel slingert. Hij gaat veel op de trappers staan. Hij heeft zijn versnelling zwaarder gestoken.

Maar ze delen in deze Tour de France getweeën de lakens uit. In de loodzware rit naar de Puy Mary in de Auvergne, een vulkaan op hoge leeftijd, nemen ze afstand van de concurrentie. Pogacar valt op de slotklim aan, brengt de Colombianen Egan Bernal, Rigoberto Urán en Nairo Quintana in moeilijkheden en ziet alleen Roglic overnemen.

Nog steviger

Als de dampen van het gevecht op de flanken zijn opgetrokken staat Roglic op de plek waar hij al stond, met de gele trui nog steviger om de schouders, en is Pogacar van de zevende naar de tweede plaats gesprongen, op 44 seconden van zijn landgenoot. Coup geslaagd. Achter hen staan er maar liefst vier Colombianen te dringen, op de plaatsen drie tot en met zes.

Ze komen allebei uit Colombia, Egan Bernal (23) uit Zipaquira en Daniel Martínez (24) uit Soacha – steden in de omgeving van Bogota op 2.600 meter hoogte. Bernal, in dienst van Ineos, Tourwinnaar in 2019, zwoegt, ploetert. Hij kijkt op enkele honderden meters voor de finish nog eens achterom. Komt er nog iemand helpen? Hij is de verliezer van de dag: op de streep verliest hij 38 seconden en staat hij derde, op 1 minuut van Roglic.

Hij berust: hij voelde zich goed, anderen waren sterker. Martínez, onder contract bij Education First, springt eerder in de etappe weg uit een grote kopgroep, die op weg naar de vulkaantop steeds verder uiteen aan het vallen is. Hij hoopt nog tweede in de etappe te worden, achter de Duitser Maximilian Schachmann, maar die achterhaalt hij zowaar. Hij pareert ook nog eens aanvallen van diens land- en teamgenoot Lennard Kämna. Hij denkt: ik kan nog winnen ook. Hij klopt de Duitser met 4 seconden.

Tadej Pogacar en Primoz Roglic, in de gele trui, tijdens de beklimming van de Puy Mary op 900 meter voor de finish. Beeld Klaas Jan van der Weij
Tadej Pogacar en Primoz Roglic, in de gele trui, tijdens de beklimming van de Puy Mary op 900 meter voor de finish.Beeld Klaas Jan van der Weij

Opmerkelijke statistiek

Het blijft een opmerkelijke statistiek: Slovenië heeft slechts negen profrenners op een bevolkingsaantal van twee miljoen – vijf van hen rijden in de Tour. Roglic wordt na zijn zege nog maar eens gevraagd naar het geheim. Het antwoord heeft hij niet onmiddellijk paraat. ‘Huh, oh yeah. Ik weet het niet precies. We hebben veel superatleten. We pushen elkaar om beter en beter te worden. We zijn een sterke natie.’ Winnaar Martínez heeft ook een verklaring voor de sterkte van de Colombianen in de breedte: ‘Wij hebben een heel diepe vijver aan talenten.’

De vraag is of de renners die elkaar de maat nemen in Frankrijk uit naam van hun natie een pact zullen vormen om de Tour te gaan beslissen. Antwoorden laten ruimte voor speculaties. Martínez belooft zijn kopman, Rigoberto Úran, gestegen van zes naar vier in de rangschikking, alle denkbare steunen te geven. ‘Maar iedereen van ons heeft nog een kans. Er komen nog veel zware etappes aan.’ Pogacar vertelt dat hij en Roglic de laatste meters als vrienden hebben gereden. ‘Er komen zeker nog aanvallen aan.’ Roglic laat in het midden of hij nu Pogacar of Bernal als zijn grootste rivaal ziet. ‘Er zijn nog veel scenario’s denkbaar. Ik ga geen namen noemen. Ik focus vooral op mezelf.’

Had hij nog harder gekund, die laatste twee kilometer, met Pogacar in zijn wiel? Nee, is het antwoord. ‘We reden allebei op onze limiet.’ Het is wel de limiet waarop de Colombianen zich vooralsnog de tanden stuk bijten.

Exit Bauke Mollema

Bauke Mollema heeft vrijdag zijn negende Tour de France voortijdig moeten verlaten. In de dertiende etappe naar de top van de Puy Mary in de Auvergne kwam de 33-jarige kopman van Trek-Segafredo op zo’n 90 kilometer voor de finish ten val.

In een flauwe bocht naar rechts probeerde hij een andere gevallen renner te ontwijken, maar smakte daarna in een greppel. Hij krabbelde snel overeind, greep zijn fiets en legde de ketting erop. Snel bleek dat hij niet verder kon. Een diagnose in het ziekenhuis van Clermont-Ferrand, waar hij per helikopter naar toe werd vervoerd, toonde complexe breuken aan pols en spaakbeen in de linkerarm. Hij zou vrijdagavond worden geopereerd.

Mollema, rijdend voor Trek-Segafredo, stond dertiende in het algemeen klassement, op 2.31 van de gele trui. Daarmee was hij de beste Nederlander, één plek voor Tom Dumoulin. In zijn ploeg deelde hij het kopmanschap met de Australiër Richie Porte. Met het oog op de komende zware bergritten in Alpen had hij nog goede hoop terug te keren in de top 10. Ploegleider Steven de Jongh sprak vrijdag van een ‘heel groot verlies’. ‘Bauke zei dat hij goed was. Dan kun je altijd op hem rekenen.’

Mollema maakte sterke jaren door in zijn carrière, met onder meer in 2017 in Puy-en-Velay een Touretappezege, in 2019 een vijfde plek in de Giro d’Italia en winst in de Ronde van Lombardije. Dit jaar eindigde hij in de Tour de l’Ain als zesde en in La Route d’Occitanie als vijfde.

Het is de tweede keer in zijn negen Tourdeelnames dat hij moet opgeven. In 2012, toen hij in het team van Rabobank het kopmanschap deelde met Robert Gesink, kwam hij in de eerste week een paar keer ten val. In 2016 stond hij tweede in het klassement, toen hij in de negentiende etappe onderuit gleed. Hij bleef wel in de Tour, maar zakte terug naar de elfde plaats.

Meer over