Update

'Op 1500 meter wist ik dat we een medaille hadden'

Rogier Blink en Mitchel Steenman hebben zaterdag bij de WK roeien in het Zuid-Koreaanse Chungju de bronzen medaille veroverd in de twee-zonder. Het ervaren duo lag na de eerste 500 meter nog op de zesde en laatste plaats, maar kwam nadien sterk opzetten in de race over 2 kilometer.

null Beeld epa
Beeld epa

Uiteindelijk eindigden de tweevoudige olympiërs veilig op de derde plaats in een tijd van 6.45,67, achter de superieure Nieuw-Zeelanders Eric Murray/Hamish Bond (6.34,98) en het Franse koppel Germain Chardin/Dorian Mortelette (6.41,74).

Blink en Steenman wonnen vorig jaar samen de Europese titel, kort na de mislukte campagne met de Holland Acht bij Londen 2012 (vijfde). In het begin van dit seizoen veroverde het tweetal brons bij de EK in Sevilla. Daarna was Blink lange tijd uitgeschakeld door een blessure. Pas in de aanloop naar de WK in Zuid-Korea was de 31-jarige routiner van Gyas weer zo goed als fit.

Blink en Steenman waren dolblij met brons. 'Op 1500 meter wist ik dat we een medaille hadden', glunderde Blink, die door een blessure lange tijd was uitgeschakeld dit seizoen. Met Steenman moest hij daardoor veel op de fiets trainen. 'Misschien moeten we dat volgend jaar maar weer doen', lachte Blink.

Volgens coach Titus Weijschedé had er nog meer ingezeten dan brons. 'Dit was goed, maar ik denk dat ze nog beter kunnen. Die Franse boot lag als nummer 2 niet ver voor ons. We gaan ze nog pakken, dacht ik.'

De nieuwe vrouwen dubbelvier mocht tevreden zijn met de vierde plaats in de A-finale. 'Ze hebben eruit gehaald wat erin zat. Het hoogst haalbare voor dit moment', concludeerde de debuterende coach Diederik Simon, zelf goed voor drie olympische medailles.

Tycho en Vincent Muda sloten hun eerste WK in de lichte dubbeltwee af met een zege in de B-finale (zevende plaats in eindklassement). 'We waren teleurgesteld over ons verlies in de halve finales, maar realiseren ons ook dat we aan het begin van een proces zitten', gaf Tycho Muda te kennen. 'We roeiden hier tegen ploegen die al jaren samen varen. Dat mogen we niet vergeten.'

Volgens coach Jeroen Spaans had de tweeling het op de eerste 500 meter laten liggen in de halve eindstrijd. 'Het tempo lag nu hoger in het begin en ze deden een versnelling op 1100 meter. Hoe ze nu roeiden, was een A-finale waardig.'

In de finale van de vrouwen twee-zonder eindigden Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen op de vijfde plaats.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over