REPORTAGE

Ook voor Max Verstappen loopt Montfort uit

De successen van Jos Verstappen trokken ooit zo veel publiek dat Montfort de straten moest afzetten. Opa Frans weet het zeker: Max gaat hetzelfde veroorzaken.

Lennart Bloemhof
Toeschouwers in de feesttent in Montfort juichen zondag bij een inhaalactie van Max Verstappen op het circuit van Sepang. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Toeschouwers in de feesttent in Montfort juichen zondag bij een inhaalactie van Max Verstappen op het circuit van Sepang.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

'Jongens, goed opletten nu. Allemaal applaus voor Maxke', zegt Frans Verstappen (68) met Limburgs accent door de microfoon. Hij staat in de feesttent die hij heeft laten neerzetten naast de ijssalon die hij uitbaat. Aan de andere kant van de wereld gaat kleinzoon Max op dat moment als -zevende over de streep tijdens de Grote Prijs van Maleisië. Daarmee vergaart de 17-jarige Nederlander al in zijn tweede Formule 1-race zijn eerste punten. In Montfort overstemmen het geklap en gejuich van een kleine honderd mensen het tv-geluid uit de boxen.

Het Limburgse dorp even onder Roermond is de bakermat van de racefamilie Verstappen. Nu er weer een Verstappen hoge ogen gooit in de Formule 1, leeft dat. Zelfs op de vroege zondagochtend.

De kijkers in de partytent vieren elke inhaalactie van Max Verstappen als een doelpunt. Als hij zijn Toro Rosso bij het inrijden van de pitstraat per ongeluk even de berm instuurt, is het muisstil. 'Oef', klinkt het in koor wanneer hij zijn wagen weer op het asfalt weet te krijgen. 'Dat moet hij niet te vaak doen, anders krijg ik last van mijn hart', zegt opa Frans.

Hij heeft de feesttent zelf geregeld. Als organisator ziet hij weinig van de race. Hij loopt voortdurend heen en weer, staat journalisten te woord en schudt handen. Alleen tijdens de start, pit¬stops en finish is zijn aandacht volledig bij een van de twee megaschermen die zijn opgehangen.

Zijn zoon Danillo - uit het huwelijk met zijn tweede vrouw, maar slechts twee maanden jonger dan Max en de beste vriend van de coureur - is ingezet als cateringhulp. Hij stapte op hetzelfde moment als Max in een kart en heeft 'een beetje spijt' dat hij het niet langer heeft volgehouden, nu hij Max op tv in actie ziet.

In de feesttent drukt de geur van gebakken spek en omeletten de koffielucht weg. Een opblaasbare poort van racesponsor Red Bull staat bij de ingang. Het enige dat Frans Verstappen niet heeft kunnen regelen, is een tapvergunning. 'Vroeger was alles veel makkelijker', moppert hij.

Montfort, zondagochtend: Danillo Verstappen (links) en opa Frans Verstappen kijken tijdens de race gespannen naar de verrichtingen van Max. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Montfort, zondagochtend: Danillo Verstappen (links) en opa Frans Verstappen kijken tijdens de race gespannen naar de verrichtingen van Max.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Bedevaartsoord

Verstappen wil oude tijden doen herleven in Montfort. Ruim twintig jaar geleden debuteerde zoon Jos in de Formule 1. Verstappen was toen eigenaar van café De Rotonde. Vooral in de beginjaren, toen Jos geregeld in de punten reed, was het café tijdens races een bedevaartsoord voor Formule 1-fans en Montfortenaren. Hij herinnert zich dat straten moesten worden afgezet nadat Verstappen in 1994 derde was geworden in de Grote Prijs van Hongarije. De rotonde bij het café werd overspoeld met mensen.

'Schitterend', noemt Frans Verstappen die tijd. Volgens hem heeft Max de potentie om nog meer mensen op de been te krijgen. Hij sluit niet uit dat zijn kleinzoon de prestaties van zijn zoon, met 17 WK-punten de succesvolste Nederlandse Formule 1-coureur ooit, gaat overtreffen. 'Bij Jos was het buigen of barsten tijdens races. Max rijdt verstandiger', aldus Verstappen.

Jos Verstappen is een geboren en getogen Montfortenaar. Max is dat niet. Zijn wieg stond in een ziekenhuis in het Belgische Hasselt en hij groeide op in het 10 kilometer verderop gelegen Maaseik. De band tussen Montfort en Max is minder hecht, geeft Frans ¬Verstappen toe. 'Dat komt ook omdat Jos hier naar school ging, en Max niet', zegt hij.

Feitelijk juicht het publiek dus eerder voor een Belg dan voor een plaatsgenoot. 'Maar zo voelt het niet', zegt Montfortenaar Kempkens tijdens de race. Hij ziet Max en zijn familie geregeld in het dorp en beschouwt ze als dorpsgenoten. De mannen bij hem aan de stamtafel knikken instemmend. De sfeer in de tent is volgens Kempkens nu al te vergelijken met het enthousiasme in de tijd dat Montfort massaal uitliep voor races van Jos Verstappen.

Toeschouwers in de feesttent in Montfort volgen de race met Max Verstappen op een groot scherm. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Toeschouwers in de feesttent in Montfort volgen de race met Max Verstappen op een groot scherm.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Spanning in de tent

De liefde is wederzijds. Negen ronden voor het einde ontvangt opa Frans een bericht van zijn zoon. 'Is het druk daar?', informeert Jos vanuit de Toro Rosso-paddock op het circuit van Sepang. Hij is benieuwd wat de prestatie van zijn zoon losmaakt in Montfort.

Met nog een aantal ronden te gaan, verdwijnt het geroezemoes in de tent. Mannen, vrouwen en kinderen kijken gespannen naar de tv-schermen. Een man kauwt op een bierviltje, totdat zeker is dat Verstappen zijn zevende plek heeft veiliggesteld.

Na de finish wordt Frans Verstappen aan alle kanten gefeliciteerd met deze prestatie. Als het aan hem ligt, staat de tent er ook tijdens de andere races van het seizoen. Hij kijkt nu al uit naar de mensenmassa's tijdens de Europese grands prix, die 's middags worden verreden. Hoogtepunt moet de Grote Prijs van België worden - de 'thuisrace' van Max.

Boven alles is hij trots op zijn kleinzoon. Verstappen hoopt hem maandag al te feliciteren, als hij even in Nederland is. Vaak komt hij dan een ijsje halen bij zijn opa. 'Ik ben altijd maar een gewone arbeider geweest. Nu heb ik een zoon en een kleinzoon die in de Formule 1 hebben gereden, en allebei punten hebben gescoord. Welke opa kan dat nou zeggen?'

Meer over