Ook Thijssen bereikt finaleronde

Waar oud-wereldkampioen Guntis Valneris er wel in slaagde de finale van het WK te bereiken, faalden andere gereputeerde dammers. Zo horen Rob Clerc, Anatoli Gantwarg en Mark Podolski tot de afvallers....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Door emoties overmand verliet Mark Podolski na zijn verplichte winst tegen de Belg Bryan Wollaert de speelzaal. Vooraf werd de sterspeler van damvereniging Witte van Moort uit Westerhaar, al jaren een grote belofte, als gevaarlijke outsider getipt. In de partij tegen Wollaert kon Podolski pas in een late fase enig houvast verkrijgen en voordeel behalen. Toen de moeizame winst dan toch een feit was, lag zijn lot alsnog in handen van de Nederlander Ron Heusdens.

Die mocht namelijk niet verliezen van de Letse oud-wereldkampioen Guntis Valneris, in een partij die vanaf het eerste begin op ontploffen stond. Het onbestemde voorgevoel bedroog Podolski niet. Heusdens greep mis en verzwakte zijn lange vleugel eigenhandig. De Let kende geen pardon en promoveerde zonder dat de Nederlander nog tot enig venijn in staat bleek.

Dat Rob Clerc het in de andere poule niet zou redden stond toen al vast. Zijn minieme, theoretische kans op plaatsing vervloog al snel, toen concurrenten Igor Kirzner uit Oekraïne en later de Malinees Daouda Diakité hun tegenstanders combinatief verrasten. De slotpartij van Clerc tegen de sterke Sergej Nasevich ging zelfs verloren.

Daarin is Nasevich de enige deelnemer uit Wit-Rusland. Landgenoot Anatoli Gantwarg werd in de slotronde op remise gehouden door Ndiaga Samb uit Senegal, die daarmee als enige Afrikaan doorgaat.

In deze zware poule kwam Aleksandr Baljakin als overwinnaar tevoorschijn, met een punt voorsprong op oud-wereldkampioen Aleksandr Schwarzman. De grootmeester van Damvereniging Huissen won zijn slotpartij tegen de Pool Piotr Chmiel. Een normaal resultaat, vond Baljakin, net als zijn winsten op Flaubert Ndonzi, Dickson Maughn en natuurlijk Raipal Singh uit India, die volgens sommige toeschouwers slechter damt dan Gomez ooit schaatste.

‘Door mijn winst in de eerste partij tegen Hans Jansen heb ik de voorronde vol vertrouwen kunnen spelen’, aldus Baljakin. ‘Als er toch iets zou zijn misgegaan, had ik tegen Chmiel altijd nog de kans gehad wat recht te zetten, maar dat was niet nodig.’

Kees Thijssen had de taak in de slotronde niet te verliezen van Dul Erdenebileg uit Mongolië. ‘Dat moest lukken natuurlijk’, zei Thijssen. 'Maar ik ben niet tevreden. Het goede gevoel is er nog niet. Ook in deze partij kon ik het voordeel niet vasthouden omdat ik rekenfouten maakte. Ik won alleen omdat mijn tegenstander zich nog vergiste. Gelukkig heb nog een lange week om me te verbeteren.'

Hoewel al lang en breed geplaatst, beleefde Gérard Jansen een hachelijke middag tegen wereldkampioen Aleksandr Georgiev. In plaats van een rustdag te nemen, speelde Jansen op winst tegen de wereldkampioen. ‘Ik wilde mijn sportieve plicht doen door op mijn eigen manier, rustig en met overleg, proberen te winnen’, verklaarde Jansen na afloop.

Georgiev had wel oren naar een snelle puntendeling en liet af en toe een aanlokkelijke afruil toe. In de tweede helft van de partij stopte hij daarmee omdat zijn stand duidelijk beter was. Jansen vond de goede verdediging, maar liet toch nog een kleine combinatie toe. Georgiev op zijn beurt overzag dit buitenkansje waardoor het alsnog remise werd.

Negenvoudig wereldkampioen Aleksej Tsjizjov nam wel een rustdag. Hij liet de groepswinst aan Fargad Huseynov Farid.

Meer over