Ook slotakkoord Rotterdam in mineur

Zelfs op de hoogtijdag van het pretentieuze tennistoernooi in Rotterdam blijft de oprechte liefhebber van topsport niets bespaard. De finale tussen de subtoppers Radek Stepanek en de Belg Christophe Rochus is werkelijk niet om aan te zien, en het is daarom misschien maar goed ook dat de vertoning er na...

Tot overmaat van ramp wordt de geachte cliëntèle van toernooibaas Richard Krajicek onmiddellijk na de ultrakorte strafexpeditie (6-0, 6-3) van Stepanek tegen zijn finalepartner onthaald op een variëténummertje van een zotterik.

De kwajongen voert, terwijl Rochus nog uithijgt en Stepanek uitbundig zijn eerste toernooioverwinning viert, een dansje uit op het centrecourt. Hij dwarrelt, het bovenlijf ontbloot en met een jurkje van – ook dat nog – doorschijnend tule om de lendenen – losbandig over de baan, kennelijk de overtuiging toegedaan dat het publiek het verdient alsnog aan zijn trekken te komen.

De danser mag een tijdje zijn pirouettes draaien, totdat ordebewaarders vat krijgen op het naakte vlees en hem afvoeren naar een der onderaardse kerkers in het Sportpaleis.

Nu is er geen twijfel meer mogelijk: er rust een vloek op de 33ste editie van het door ABN Amro geadopteerde toernooi. Zelfs Krajicek kan dat moeilijk ontkennen, al doet hij in zijn slotakkoord nog zo zijn best. ‘We hebben hier een interessante week beleefd.’

Dat interessante zit ’m vooral in het het immense aantal afzeggingen. Zo’n beetje alle toppers, Ferer, Nadal, Safin, Baghdatis, de Cypriotische finalist van de Australian Open, Grosjean, het wonderkind Monfils en wie al niet meer zegden hun komst naar Ahoy’ toe, maar uiteindelijk komt vrijwel niemand opdagen. Krajicek moet maar liefst dertien gaten in het speelschema zien te vullen. Zo zout zal een toernooidirecteur het nog nooit hebben gegeten.

En dan krijgt Krajicek ook nog eens te maken met een blessuregolfje. Raemon Sluiter, na de afzeggingen van Schalken en Wessels de enig overgebleven serieuze oranjeklant in het gezelschap van 32 spelers, blijkt in de eerste ronde niet fit en moet opgeven.

De Amerikaan Dent overkomt hetzelfde en vrijdag belandt een speler zelfs in het ziekenhuis. Thomas Johansson krijgt tijdens de training een bal op zijn oog en loopt daarbij een ablatio retinae op, een netvliesloslating. De operatie in het nabijgelegen oogziekenhuis, wier netvliesspecialisten tot de wereldtop behoren, slaagt maar de patiënt moet zeker drie maanden pauzeren.

Interessante malheur is er ook op de voorlaatste dag. Er is nog maar één speler die het toernooi redden kan en met wie Krajicek als winnaar voor de dag kan komen. Al zijn hoop rust op Nikolaj Davidenko, de Rus die gestaag klimt op de wereldranglijst en intussen gevorderd is tot de zesde plaats.

Maar Davidenko neemt uitgerekend zaterdag een baaldag op. Hij vergooit in zijn halve-finalepartij tegen Stepanek een voorsprong van 3-1 in de derde set, stapelt afzwaaier op afzwaaier en laat zich vervolgens zo snel afserveren dat het lijkt alsof hij het laatste vliegtuig naar Moskou nog halen wil.

Stepanek in de finale, Krajicek kan ermee leven. Maar zondagmiddag is hij toch even niet zo blij als hij ziet dat de Tsjech zijn dag heeft en Rochus helemaal niet. De Belg komt er niet aan te pas. Hij verliest de eerste set binnen een kwartier (6-0) en wordt in de tweede reeks zwaar gekneusd door een bombardement van Tsjechische aces. Stepanek produceert er liefst achttien, waarvan acht op een rij. Gelukkig neemt hij af en toe wat gas terug, waardoor Rochus ook nog wat puntjes kan sprokkelen en de toeschouwers toch nog enige waar voor hun dure geld krijgen.

Een interessante week, zegt Krajicek nog maar eens. Interessant ook vanwege het feit dat hem duidelijk is geworden dat vijf spelers die hem door kwalen van uiteenlopende aard in de steek hebben moeten laten, elders gewoon weer van de partij zijn. De patiënten Federer, Nadal, Safin, Hrbaty en Lopez zijn plotsklaps weer op de been en gaan met ingang van vandaag ijverig aan de slag in Dubai, in ruil voor een berg oliedollars, dat spreekt voor zich.

Vandaag vertrekt de geplaagde toernooibaas naar Miami om de spelersbond ATP kond te doen van de hem overkomen narigheid. Dat zal hem, zo zegt hij, niet nog eens gebeuren. ‘Wij zijn met onze sponsors sterk genoeg om de strijd met Dubai aan te gaan.’

Meer over