Ook servicekanonnen dromen van hoofdprijs

Er is weer hoop voor de servicekanonnen, nu tenminste één specialist de finale op Wimbledon zal bereiken.

Robert Misset
Sam Querrey. Beeld anp
Sam Querrey.Beeld anp

Sam Querrey treft Marin Cilic in de halve finales en de winnaar vervolgt een droomreis op een ondergrond die een sterke opslag beloont. Querrey versloeg Murray met 27 aces en 84 procent gewonnen punten op de eerste opslag. Cilic won een vijfsetter tegen Gilles Muller met 33 aces en hetzelfde percentage als Querrey.

Federer roemde de opmars van de servicebeulen, omdat zij de tennissport volgens hem een extra dimensie geven. Hij pareerde opslagen van 220 kilometer van Milos Raonic en constateerde dat de 26-jarige Canadees veel minder effectief was dan in hun halve finale op Wimbledon van vorig jaar. Toen kraakte Raonic de Zwitser met een genadeloze, tweede opslag. 'Nu was de tweede service van Milos lang niet zo hard', aldus Federer.

De cijfers onderstreepten zijn analyse. Federer overtroefde hem zelfs op zijn sterkste wapen. Raonic won 71 procent van de punten met zijn eerste service en slechts 42 procent met de tweede opslag. Federer was ongrijpbaar op de eerste service met 90 procent gewonnen punten en haalde ook meer rendement (54 procent) uit zijn tweede service.

Querrey, de eerste Amerikaan in de halve finales van een grandslamtoernooi sinds Andy Roddick in 2009, serveert net zo hard als Cilic. Juist de kracht van hun return zal vrijdag het verschil maken in hun eerste halve finale op Wimbledon. Cilic kon woensdag vast oefenen tegen de 34-jarige Muller, die Nadal had gesloopt met zijn servicegeweld. In vijf sets (3-6, 7-6, 7-5, 5-7, 6-1) kwam het zelden tot rally's van meer dan vier slagen.

Op Wimbledon beleeft Querrey een primeur. Hij waarschuwde het publiek voor de partij tegen Cilic. 'Ik heb al eens met 16-14 in de vijfde set van hem verloren.' Een telraam zal nodig zijn om het aantal aces bij te houden.

Mannen, kwartfinales

Querrey (VSt/24) - Murray (GBr/1) 3-6, 6-4, 6-7, 6-1, 6-1.

Cilic (Kro/7) - Muller (Lux/16) 3-6, 7-6, 7-5, 5-7, 6-1.

Federer (Zwi,3) - Raonic (Can,6) .6-4,6-2, 7-6.

Berdych (Tsj/11) - Djokovic (Ser/2) 7-6,2-0, opgave Djokovic.

Meer over