Ook met Virgil van Dijk is Liverpools verdediging lek als een mandje

Het kopen van Virgil van Dijk voor 84,4 miljoen euro heeft geen einde gemaakt aan de defensieve problemen bij Liverpool. Onsamenhangend verdedigen leidde zaterdag tot een nederlaag in de FA Cup tegen West Bromwich Albion: 2-3. Afgelopen week gingen The Reds, door een misser van de Nederlander, ook al met 1-0 onderuit tegen hekkensluiter Swansea City.

Patrick van IJzendoorn
Van Dijk kreeg in de plaatselijke krant The Echo een 4 voor zijn spel. Beeld reuters
Van Dijk kreeg in de plaatselijke krant The Echo een 4 voor zijn spel.Beeld reuters

Het duel op Anfield Road in de vierde ronde van het bekertoernooi stond in het teken van de videotechnologie die met horten en stoten is ingevoerd in de twee Engelse bekertoernooien. Driemaal deed scheidsrechter Craig Pawson een beroep op de videoscheidsrechter die ergens in West-Londen in een donkere kamer zat, en eenmaal ging hij zelf een televisiescherm bekijken dat bij de spelerstunnel stond.

Het ging om twee buitenspelbeslissingen en de vraag of Liverpool een strafschop verdiende. Bij dat laatste brachten zelfs de beelden geen honderd procent duidelijkheid.

Onomstreden is de technologie niet. Volgens critici handelen scheidsrechters willekeurig, ondermijnt het de autoriteit van de man in zwart en halen de onderbrekingen het tempo uit het spel. De controverses - een zondagskrant sprak over Video Games - haalden de aandacht weg van de lekkages van de Liverpool-achterhoede.

Met groot gemak liepen de aanvallers van de nummer 19 van de Premier League langs de centrale verdedigers Van Dijk en Joel Matip. In de plaatselijke krant The Echo kreeg van Dijk een 4 voor zijn spel.

Gelijkspel bij zwakkere clubs

De grootste verrassing in de vierde ronde was het gelijkspel van Tottenham Hotspur bij vierdeklasser Newport County. In Newport had Spurs, dat al 27 jaar wacht op een grote prijs, grote moeite met de staalwerkersclub, die negende staat in League Two. Tottenham stond acht minuten voor tijd met 1-0 achter. Tot groot verdriet van de bijna tienduizend aanwezigen op Rodney Parade, dat ook voor rugbywedstrijden wordt gebruikt, voorkwam Spurs-aanvaller Harry Kane een van de grootste stunts uit de Engelse bekergeschiedenis. De Welshe club kan nu uitkijken naar de replay op Wembley, een lucratieve trip die de club een nieuw trainingscomplex zal opleveren.

Een knappe prestatie leverde ook Engelands oudste club, Notts County. De vierdeklasser hield Swansea City op 1-1. Bij The Swans was Luciano Narsingh de doelpuntenmaker. In de pot voor de loting van de vijfde ronde, die maandagavond rechtstreeks door de BBC wordt uitgezonden, zit nog een vierdeklasser: Coventry City. Na Stoke City te hebben uitgeschakeld won de diepgezonken club dit keer bij MK Dons. Maar liefst achtduizend Coventry-fans hadden de reis naar Milton Keynes gemaakt.

Managers hebben de neiging om belangrijke spelers rust te gunnen tijdens bekerwedstrijden, zeker tegen zwakkere teams. Spurs trad verzwakt aan tegen Newport, Huddersfield speelde met een B-team tegen Birmingham (1-1) en ook de Londense cupfighter Millwall dacht, ten onrechte, zonder topspelers te kunnen winnen van het bescheiden Rochdale (2-2). Het heeft als ironisch gevolg dat ze een extra wedstrijd moeten spelen. Manchester City zette wel haar sterkste spelers in en beschouwde de uitwedstrijd bij Cardiff (0-2) als een training in een volgepakt stadion.

Meer over