Nieuws

Ook jonge triatleten melden machtsmisbruik en mishandeling door coaches en begeleiders

Jonge Nederlandse triatleten stonden jarenlang bloot aan grensoverschrijdend gedrag door coaches en begeleiders. Daarbij zou sprake zijn geweest van fysieke en mentale verwaarlozing, mishandeling en machtsmisbruik met ernstige klachten zoals depressies, eetstoornissen en zelfmoordneigingen tot gevolg.

De triatlon op de Spelen in Tokio Beeld ANP
De triatlon op de Spelen in TokioBeeld ANP

Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met een tiental oud-sporters die geklaagd hebben. De misstanden zouden hebben plaatsgevonden op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC) in Sittard, waar sinds 2007 tien tot vijftien getalenteerde atleten worden klaargestoomd voor de top. De sporters wonen er vaak intern.

Triatlon, een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen, geldt als een van de zwaarste sporten waarvoor hard getraind moet worden. Veel sporters haakten af omdat ze overtraind of langdurig vermoeid raakten. Sommigen kregen te maken met chronische blessures. Een van de atleten waarmee Trouw sprak zat na haar verblijf op het NTC een jaar lang in een kliniek voor eetstoornissen. Aan nazorg zou het volkomen hebben ontbroken.

Niet te vergelijken met turnaffaire

De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) heeft volgens de sporters herhaaldelijk signalen over misstanden genegeerd. Dit jaar besloot de bond op aandringen van een aantal topatleten en het Centrum Veilig Sport Nederland wel tot een onafhankelijk onderzoek. Dat is door het bureau Fijbes Consultancy & Training uitgevoerd. Het rapport hierover wordt eind komende week verwacht.

Volgens Rembert Groenman, directeur van de NTB, zijn de misstanden op het NTC niet te vergelijken met die in het turnen. Vorig jaar kwam naar buiten dat veelal minderjarige vrouwelijke turners door diverse coaches werden geslagen en geïntimideerd. Groenman erkent echter dat er op het trainingscentrum in Sittard ‘ongetwijfeld zaken gebeuren die niet fijn zijn voor onze atleten en die nemen wij als bond bloedserieus’.

In het debat over de turnaffaire kondigde het kabinet woensdag een breed onderzoek aan naar misstanden in de Nederlandse topsport. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) gaf aan signalen te krijgen dat niet alleen in het turnen een verkeerde cultuur bestaat.

Meer over