NieuwsSchaaktweekamp

Ook het vijfde duel eindigt onbeslist in de schaaktweekamp

Magnus Carlsen (rechts) en Fabiano Caruana (links). Beeld EPA
Magnus Carlsen (rechts) en Fabiano Caruana (links).Beeld EPA

Nog steeds is de stand in evenwicht in de schaaktweekamp om de wereldtitel in Londen. Ook het vijfde duel eindigde onbeslist nadat een felle aanvalspoging van de Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana onberispelijk was opgevangen door de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen. Bij een 2,5-2,5 stand volgen nog zeven partijen.

In het komende weekeinde liggen er kansen voor Carlsen, die tweemaal achtereen met wit zal spelen. De verandering in het wit-zwart-rustdag ritme halverwege een langere tweekamp is geïntroduceerd op voorstel van oud-wereldkampioen Gari Kasparov. Hij vond dat ­degene die na de rustdagen steeds met zwart moet spelen in het nadeel is. De voorbereiding zal zich op de vrije dag concentreren op de verdediging in de volgende partij, niet op winstpogingen een dag later.

Caruana hoopte met een vooral op lager niveau in de praktijk getest pionoffer vergeefs zijn tegenstander te verrassen. Carlsen nam even de tijd voor hij met een serie nauwkeurige zetten de angel uit wits voortvarende spel haalde. Het was duidelijk dat hij tijdens zijn voorbereiding op de tweekamp aandacht had besteed aan het pionoffer.

Na achttien zetten had zwart alle problemen opgelost en zag Caruana dat nauwkeurigheid vereist was om niet in het nadeel te komen. Na een denkpauze van een half uur wikkelde hij af naar een eindspel, waarin een materieel deficit van een pion werd gecompenseerd door de goede samenwerking van zijn stukken. Nadat Carlsen de pion had teruggegeven, eindigde de wederzijds perfect gespeelde partij in remise.

Tijdens de persconferentie na afloop werd de vraag gesteld welke kampioenen de spelers tot hun favorieten rekenden. Caruana zei dat hij bewondering had voor het spel van Bobby Fischer in zijn toptijd. Carlsen aarzelde even voor hij antwoordde dat de Carlsen van vijf jaar geleden hem het liefst was.

Meer over