Onweer bepaalt klassement in Olympia's Ronde

Noodweer in Limburg lijkt een voortijdige beslissing te hebben gebracht in Olympia's Ronde. Bliksemflitsen en stortregens maakten van de ploegentijdrit een 'levensgevaarlijke' aangelegenheid....

ANP

MAASBRACHT

Maar de getroffen ploegleiders nemen geen genoegen met de beslissing van de jury. Vanmorgen, voor het begin van de vierde etappe, komen ze bij elkaar om de zaak te bespreken. Wedstrijdleider Jean Houben liet weten dat de beslissing van de jury ter discussie kan staan.

Volgens Arthur van Dongen van de Jonge Renner is zijn team aan de dood ontsnapt. 'Op tien meter voor de jongens sloeg er een bliksem in op het prikkeldraad. Er ontstond een grote vuurbal die ze net niet heeft geraakt.'

Op het moment dat de eerste druppels vielen, hadden al twaalf ploegen de race afgelegd. De Italiaanse baanploeg had met 51.07 over 43 km zoals verwacht de beste tijd neergezet. Andrea Collinelli start dinsdag in de leiderstrui.

Daarmee onttroonde hij Michael van der Wolf van Foreldorado die wel door het noodweer werd getroffen. De derde profploeg van Nederland pakte de overwinning in de eerste drie etappes. Van der Wolf had het leiderstricot met behulp van bonifactieseconden overgenomen van teammaat John Talen.

De twee renners maakten er een tweestrijd van. Ze verdeelden de ritzeges en de leiderstrui. In de eerste etappe van Hoogeveen naar Hoogeveen ging de overwinning naar Talen. Hij kwam een seconde tekort om de leiderstrui van Wilco Zuijderwijk over te nemen. Een dag later trok de Zuid-Hollander de sprint voor teammaat Van der Wolf aan. De Rotterdammer kreeg na een fout van de jury ook de leiderstrui.

In de derde etappe leken twee renners de overmacht van Foreldorado te doorbreken. Maar Theo Akkermans en Pascal Appeldoorn werden op het laatste moment teruggepakt. Van der Wolf maakte het daarna in de spurt simpel af.

Van der Wolf was maandagavond woedend over de beslissing. 'Maar als de jury het zo wil spelen, moeten we maar alle etappes winnen.'

Meer over