profiel

Onverzettelijke Lukaku is de grote favoriet om topscorer te worden op dit EK

De bookmakers waren het er voorafgaand aan het EK over eens: Romelu Lukaku is de grote favoriet om topscorer te worden. Zaterdagavond tegen Rusland (3-0) maakte de Belg meteen zijn favorietenrol waar door tweemaal te scoren.

Lukaku legt aan voor de 3-0 tegen Rusland. Beeld BELGA
Lukaku legt aan voor de 3-0 tegen Rusland.Beeld BELGA

‘Chris, sterkte jongen. I love you!’ Krap twee uur nadat Christian Eriksen was neergegaan op het veld, stak Lukaku zijn ploeggenoot bij Internazionale een hart onder de riem. Na tien minuten spelen strafte hij een blunder in de Russische defensie af en scoorde uit de draai met links.

Niet alleen kon Lukaku zijn goal opdragen aan zijn vriend Eriksen. De treffer was ook een zoete wraak. Lukaku, een van de meest uitgesproken sterspelers in de strijd tegen racisme, en zijn Belgische ploeggenoten knielden voorafgaand aan de wedstrijd ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging. Een gebaar dat op gejoel van Russische fans kon rekenen.

Na zijn 1-0 spurt Lukaku naar de dichtstbijzijnde camera om Inter-teamgenoot Eriksen een hart onder de riem te steken met een videoboodschap. Beeld EPA
Na zijn 1-0 spurt Lukaku naar de dichtstbijzijnde camera om Inter-teamgenoot Eriksen een hart onder de riem te steken met een videoboodschap.Beeld EPA

Na rust scoorde hij nogmaals. Op zijn Lukaku’s schoot hij vanuit de dribbel raak in de tegenaanval, ditmaal met zijn (nauwelijks) mindere rechterbeen. Het is het betrouwbare schutterswerk van de 28-jarige spits die al een eeuwigheid lijkt mee te lopen.

Lukaku was wat men in het jeugdvoetbal met een ongemakkelijk woord ‘vroegrijp’ noemt. Op zijn 16de was hij al spits van Anderlecht, op zijn 17de debuteerde hij in het Belgisch nationaal team en op zijn 18de volgde een toptransfer naar Chelsea.

Het ging snel met Lukaku. Hij leek de ideale spits voor het moderne voetbal: de lichaamsbouw van een NBA-basketballer, de techniek en het instinct van een klassieke goaltjesdief.

Succes in Milaan

Toch heeft het een slordige tien jaar geduurd voordat Lukaku zijn enorme belofte zou inlossen. Nu, op zijn 28ste, is hij beter dan ooit.

Jarenlang domineerde hij bij kleinere Engelse clubs (West Brom, Everton), maar bij de topclubs Chelsea en Manchester United was hij niet de onbetwiste uitblinker.

Dat werd hij wel bij Internazionale. Geen speler was in de Italiaanse competitie dit jaar bij meer goals betrokken dan Lukaku (24 goals, 11 assists). Hij leidde Inter naar de landstitel, de eerste in tien jaar tijd.

Dat Lukaku schittert in het zwart-blauwe tenue van Inter, met ook nog eens rugnummer 9, vervult hem met trots. Want zijn idool Ronaldo (de Braziliaan) deed ooit hetzelfde. ‘Hij was wendbaar, kon dribbelen als een vleugelspeler, rennen als een sprinter en was zo sterk als een os’, glunderde Lukaku ooit over zijn idool Ronaldo op sportzender ESPN. Een omschrijving die op Lukaku ook van toepassing is inmiddels.

Belgische gigant

Dat Lukaku, op een toernooi waar met Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé en Karim Benzema legio goalgetters aanwezig zijn, topfavoriet is bij de bookmakers voor de topscorerstitel, komt voor de Belgen niet als verrassing.

Zijn cijfers als international zijn zowat absurd. Lukaku was op zijn 24ste al Belgisch topscorer aller tijden en staat nu op 62 interlandgoals.

Hoewel Lukaku er extreem vroeg bij was, is hij vooral de afgelopen jaren in bloedvorm bij De Rode Duivels. Sinds het EK 2016, waar België in de kwartfinales sneuvelde, speelde Lukaku 43 interlands. Daarin scoorde hij 45 keer. Meer dan één-op-één dus.

Niet vreemd dat de bookmakers hem tippen als topscorer.

Meer over