Onverwachte bonus voor 'lucky loser' Sijsling

Hij was uitgeschakeld in de kwalificaties van Roland Garros en bereikte zondag als 'lucky loser' de tweede ronde. Het kan de deken van rouw na de dood van Koen Everink niet wegnemen.

Robert Misset
De Roemeen Adrian Ungur zondag tijdens zijn partij tegen Igor Sijsling. Beeld epa
De Roemeen Adrian Ungur zondag tijdens zijn partij tegen Igor Sijsling.Beeld epa

Na een pak slag in de kwalificaties lag Igor Sijsling vrijdag al uit Roland Garros voor het toernooi was begonnen. Zondag verzekerde hij zich van een cheque van 60 duizend euro door als lucky loser optimaal te profiteren van een gouden loting tegen de Roemeen Adrian Ungur. Het was in dubbel opzicht een welkome opsteker voor Sijsling, die de gewelddadige dood van zijn vriend Koen Everink nog dagelijks met zich meedraagt.

Vorig jaar was de zakenman op Roland Garros nog prominent aanwezig als manusje-van-alles van de Nederlandse topspelers. Zijn moord heeft een deken van rouw gelegd over het Nederlandse mannentennis. Coach Mark de J. van Robin Haase zit al twee maanden vast als hoofdverdachte. De tennisser zoekt bijna wekelijks naar mensen die hem kunnen begeleiden. Zelfs zijn vader reisde al mee.

Op Roland Garros fungeert oud-prof en tenniscommentator Kristie Boogert als souffleur van Haase, die zondag een 2-0-achterstand in sets tegen de Amerikaan Jack Sock knap repareerde. Na een regenpauze van ruim drie uur won Haase ook de vierde set, waarna de partij werd gestaakt. Vandaag kan hij op baan 2 zijn inhaalrace voltooien.

Heftig feestje

Sijsling versloeg Ungur in drie sets (6-1, 6-2, 7-6) en mag zich opmaken voor een duel met showman en enfant terrible Nick Kyrgios. Everink zou het feestje uitbundig hebben gevierd. 'Heel heftig', zo omschrijft Sijsling de maanden na de moord op Everink. 'Soms kan ik het loslaten. Het is een emotionele periode geweest. Ik voel geen woede, wel de pijn van het verlies. Ik moet soms even slikken als ik weer aan Koen denk.'

Sijsling speelde in Bretagne toen hij van oud-prof Jacco Eltingh hoorde dat Everink om het leven was gebracht. 'Ik probeerde de baan op te gaan, maar ik kon alleen denken aan wat er met Koen was gebeurd. Ik gaf die partij op en keerde terug naar Nederland om afscheid te nemen. Korte tijd kon ik het van me af zetten. Tot de vermoedelijke dader werd opgepakt.'

Mokerslag

Het was ook voor Sijsling een mokerslag te vernemen dat uitgerekend Mark de J. was aangehouden. De J. had zich aanvankelijk gemeld als getuige die 'verdachte personen' rondom het huis van Everink had gezien. Nu wordt De J. al twee maanden vastgehouden, in volstrekte afzondering.

Sijsling: 'Het is nog steeds onwerkelijk, alsof Koen op een lange vakantie is gegaan en niet meer terugkomt. Ik kan het moeilijk een plek geven. We weten nog steeds niet wat zich precies heeft afgespeeld in het huis van Everink. Ik hoop dat ze de dader hebben. Maar Koen komt er niet mee terug.'

Hij heeft er met Haase over gesproken. 'Hij verkeert in de bizarre situatie dat het om zijn coach gaat. Het is een zware tijd voor ons beiden. Iemand is er niet meer en het leven gaat verder. Hoe raar dat ook is.'

Kansloze nederlaag

Tot zijn verbazing bereikte de 28-jarige Amsterdammer de tweede ronde in Parijs, nadat hij in de laatste ronde van de kwalificaties een kansloze nederlaag had geleden tegen de Fransman De Schepper. 'Ik werd geloot uit vijf verliezers, ik mag alle spelers die zich hebben teruggetrokken wel op een biertje trakteren.'

Dit jaar doen zelfs vier lucky losers mee op Roland Garros. Dat komt mede doordat de Franse federatie de wildcard voor Constant Lestienne introk, omdat hij enkele jaren geleden voor een klein bedrag zou hebben gegokt op partijen. Sijsling greep zijn herkansing met beide handen aan.

Met zijn spel tegen Ungur behoort hij in de topvijftig te staan. Maar je kunt er bij de nummer 123 van de wereld de klok op gelijk zetten: na een uur lopen zijn benen vol en kraakt hij. 6-1, 6-2, 5-1; zelfs die marge kwam in gevaar. Ungur won vijf games op rij en Sijsling moest op 5-6 een setpoint voor de Roemeen wegwerken.

Sijsling ontsnapte in de tiebreak (7-5) en heeft de hoofdprijs al verdiend. 'Dat loonstrookje van 60 duizend euro ontvang ik niet wekelijks. Sta je in de tophonderd, dan groeit je bankrekening. Buiten de tophonderd lever je alleen maar in. Zo simpel ligt het.'

Aanvullingen en verbeteringen: in een eerdere versie van dit artikel werd in het foto-onderschrift ten onrechte vermeld dat Igor Sijsling op de foto afgebeeld stond.

Bertens succesvol

Kiki Bertens heeft voor de tweede keer een WTA-toernooi op haar naam geschreven. Ze versloeg in de finale van de titelstrijd in Neurenberg de Colombiaanse Mariana Duque-Mariño in twee sets: 6-2, 6-2. Later op de dag boekte ze ook nog succes in het dubbelspel. De 24-jarige speelster uit Wateringen won vier jaar geleden het toernooi van Fès in Marokko, tot zaterdag haar enige WTA-titel in het enkelspel. In het dubbelspel had Bertens tot nu toe twee titels op haar naam staan. Bertens liet haar emoties de vrije loop, nadat ze een cheque van 43 duizend Amerikaanse dollars in ontvangst had genomen. Tranen rolden over haar wangen toen ze haar trainer Raemon Sluiter en haar aanwezige ouders bedankte. 'Het was de laatste maanden heerlijk werken met je', zei Bertens over haar coach.

Meer over