Ontketende Pantani laat in helletocht Tour ontploffen

Huilend van vreugde, de handen voor de ogen slaand, begroet de laatste Italiaanse Tourwinnaar zijn mogelijke opvolger. Felici Gimondi, 33 jaar geleden als debutant de winnaar van de Tour, is een keurige heer op leeftijd , maar gisternamiddag een danser in de regen....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

LES DEUX ALPES

Marco Pantani, Il piccolo Diabolo, legt de laatste hand aan zijn duivelse werk in een moordende Alpen-etappe als Felici Gimondi pal achter de finish tot een ontlading komt: 'Ze zijn er nog, de echte kampioenen! Wat een zegen voor het cyclisme dat Marco bewijst dat je zó ook kunt winnen! Dat de echte kampioen niet het hele seizoen enkel en alleen op de Tour afstemt'

Gimondi moet en zal zijn vreugde met anderen delen. Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc krijgt een omhelzing. Die weet ook al niet waar hij het heeft. 'Een grote dag in de geschiedenis van de Tour! De sport heeft alle ellende naar de achtergrond verdrongen.'

Bij al het gehuil en gejuich na de historische vijftiende Touretappe van Grenoble naar Les Deux Alpes blijft er in het gewoel na afloop één iemand opmerkelijk rustig: Marco Pantani, de 28-jarige kleine reus uit Cesenatico, de man die de Tour van 1998 deed ontploffen. Hij zegt later: 'Ik bén kalm, bescheiden. Daar haal ik mijn kracht vandaan.'

Nooit eerder deed de Tourkaravaan Les Deux Alpes aan, en mocht het bij deze ene keer blijven, dan zal dit ski-oord (niet ver van Alpe D'Huez) bij wielerliefhebbers voor immer in de herinnering voortleven. Zelden beleefde de Tour de France de afgelopen decennia een enerverender dag dan die van gisteren.

Maandag 27 juli gaat de Tourboeken in als dé dag van Marco Pantani, dé dag ook van de instorting van de gedachte Tourheerser Jan Ullrich. Een slopende etappewaarin de renners uren achtereen (ijs-)regen als begeleiding weten in hun helletocht over Alpenreuzen, heeft van Ullrich een zielig hoopje mens gemaakt. Bijna negen minuten na Pantani komt de geletruidrager kapot over de finish met twee van zijn ploegmaten.

Tourveteranen moeten meteen terugdenken aan de 8ste juli van 1971, ook zo'n dag waarop Tourgeschiedenis geschreven werd. Die dag hield de Spanjaard Luis Ocana in een vergelijkbaar zware Alpen-etappe vreselijk huis. Ook al op weg naar een ski-oord (Orcières-Merlette) liet Ocano de toen voor onoverwinnelijk gehouden Eddy Merckx liefst acht minuten en 42 seconden achter zich.

Ullrich verloor gisteren nog vijftien tellen meer op de nieuwe klassementsleider Pantani. Zwoegend en steunend zag de Duitser in de slotklim van de dag de zoon van de Kannibaal, Axel Merckx, voorbij komen.

Zeker, de aanval van Pantani op de Galibier (het 'dak' van deze Tour) was voorzien, maar dat de Mercatone Uno-kopman gisteren een dergelijk slagveld zou aanrichten hielden weinigen voor mogelijk. Bij alle geweld bleef Nederlands' beste ronderenner Michael Boogerd knap overeind.

De Hagenaar bezit het vermogen zeer diep te kunnen afzien. Hij beëindigde de etappe als zesde aankomende en vindt zichzelf nu ook op die plaats terug in het algemeen klassement. In die rangschikking zakte Ullrich naar de vierde plaats, nog achter de Amerikaan Julich en de Spanjaard Escartin. En ver, heel ver achter Girowinnaar Pantani, de man van de dag.

Nee, aan de tijdrit van zaterdag (een zwakkere discipline van de klimgeit) dacht Pantani nog niet. Hij dacht aan Luciano Pezzi, de vorige maand overleden directeur van zijn ploeg Mercatone Uno. Diezelfde Pezzi was in 1965 de ploegleider die Felice Gimondi bij diens Tourzege begeleidde. Maar meer nog was hij de man die Pantani drie jaar geleden weer overeind hielp na een ongeluk dat hem bijna zijn carrière kostte.

Meer over