'Onkwetsbare' Sokolov heeft nog geluk ook

Bij de strijd om de Nederlandse schaaktitel begint de concurrenten van Ivan Sokolov de moed in de schoenen te zakken....

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

ROTTERDAM

Gistermiddag vervloog de laatste hoop op een spannend toernooislot. Tegen Karel van der Weide kwam Sokolov in grote moeilijkheden. Overambitieus spel leidde tot pionverlies en toen Van der Weide even later nog een pion arresteerde en lichte tijdnood goed doorstond, leek Sokolovs eerste nederlaag aanstaande.

Vreselijk was het wat daarna gebeurde. Na de tijdcontrole bij de 40ste zet bleek Van der Weide de draad geheel kwijt. De ene wankelmoedige zet na de andere kwam uit zijn vingers met als gevolg dat Sokolov in ijltempo al het verloren gegane materiaal met rente heroverde. Diep ontgoocheld gaf Van der Weide na zes uur spelen op.

Het was een treurige anti-climax van een hoopvol begonnen dag. Mocht Sokolov gestruikeld zijn, dan zou alles weer mogelijk zijn geweest. Weliswaar viel Piket af door een nederlaag tegen Nijboer maar Timman, Van Wely en Nikolic deden wat zij konden door met goede overwinningen Sokolov onder druk te zetten.

Vooral Van Wely had halverwe-ge de middag nog alle vertrouwen in een spectaculaire afloop. Nadat hij ten koste van Van der Wiel voor de vierde achtereenvolgende maal had gewonnen, keek hij vergenoegd naar Sokolovs bedenkelijke stelling en blikte hij vol zelfvertrouwen vooruit naar de laatste ronde waarin hij met wit tegen de koploper zal spelen.

Jan Timman hield de race vol dankzij een zege op Van der Sterren. Remise was lange tijd de waarschijnlijkste uitslag totdat Van der Sterren kleine problemen even te licht opnam. Predrag Nikolic herstelde zich van zijn misstap tegen Piket in een spannende aanvalspartij tegen Reinderman.

Jeroen Piket haakte voortijdig af in de titelrace door in een vinnig tijdnoodduel tenonder te gaan tegen Nijboer. In een licht inferieure stelling sloeg Piket onder druk van de klok op hol. Nadat hij zijn belangrijkste pion had weggegeven, overschreed hij in verloren stand de bedenktijd.

Meer over