Ongeluk blijft Pantani achtervolgen

Marco Pantani lijkt voor het noodlot geboren. Vorig jaar moest de Italiaanse wilrenner werkeloos toezien omdat hij in 1995 tegen een auto botste en nu is zijn grote come-back in het water gevallen door een overstekende kat....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Elefantino was zaterdag het voornaamste slachtoffer bij de valpartij in een afdaling en na zijn opgave zondag ontroostbaar. 'Waarom moet juist mij dit weer overkomen. Ik zag renners voor mij vallen, maar ik kon ze niet meer ontwijken. We reden zeker 80 kilometer per uur.' De 27-jarige kopman van Mercatone Uno heeft tien dagen volstrekte rust voorgeschreven gekregen.

Het zoveelste ongeluk van Pantani in zijn loopbaan leverde in het weekeinde meer gespreksstof op dan de dagzeges van de Italiaan Mario Manzoni en diens Russische ploegmakker Dimitri Konisjev. Beiden bezorgden hun sponsor Roslotto een mooi weekeinde. De Rus Pavel Tonkov behield de rose leiderstrui.

De onfortuinlijke Pantani liep bij het ongeluk zware kneuzingen en een scheurtje in de spier van het linker dijbeen op. Vandaag wordt hij in Brescia opnieuw onderzocht door prof. Terragnoli, de arts die hem ook opereerde na zijn zware ongeluk in oktober 1995. Toen liep hij bij een botsing met een auto tijdens Milaan-Turijn gecompliceerde breuken aan hetzelfde linkerbeen op.

De nummer drie van de Ronde van Frankrijk in 1995 stond tot zaterdag in de Giro als vijfde geklasseerd op anderhalve minuut achterstand van Tonkov. Door de valpartij verloor Pantani ruim twaalf minuten op de Russische koploper. Hij arriveerde, bijgestaan door drie ploegmakkers, op ruim 26 minuten van ritwinnaar Manzoni.

Ploegleider Cassani zag toen de bui al hangen. 'Hij is erg depressief. Hij voelde de vorm steeds toenemen. Niet dat hij gewonnen zou hebben, maar hij was wel een concurrent met wie Tonkov rekening diende te houden. Die val komt vooral voor het moraal op precies het verkeerde moment.'

Volgens de ploegleiding komt Pantani niet eerder in actie dan in de Ronde van Zwitserland die op 17 juni, ruim twee weken voor de Tourstart, begint. Zowel in de Tour als Giro wilde Pantani bewijzen dat hij weer geheel de oude is na zijn ongeluk van bijna twee jaar geleden.

Pantani lijkt voor het ongeluk geboren. Twee jaar geleden miste hij de Ronde van Italië na een trainingsongeval, nadat hij een jaar tevoren twee bergritten in de Giro had gewonnen. Tijdens een oefentochtje begin mei 1995 botste hij op een auto. In datzelfde jaar tijdens de Ronde van Frankrijk eindigde hij als derde en veroverde brons tijdens de WK in Colombia.

De lijst van blessures en breuken die Pantani de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd is groter dan het aantal overwinningen van vijf. Hij brak een scheen- en kuitbeen, armen, voeten, sleutelbeen, pols, ribben en schouder. Hij kneusde een tussenwervelschijf, liep twee keer een hersenschudding op en had een keer de schouder uit de kom.

'Er gaat geen jaar voorbij of hij breekt wel iets', zei zijn vader Fernando Pantani zondag in Cava de Tirreni. 'Wat het is? Domme pech of het noodlot? Ik weet het niet.'

Pantani was zo gedeprimeerd dat hij geen zin had te denken aan de Tour over iets meer dan een maand. 'Op dit moment zijn mijn gedachten niet bij de toekomst. Ik was in de Giro. Daarop had ik me gericht. Dat was het eerste doel dit seizoen. Zeven maanden heb ik er naar toe gewerkt.

'Ik zou er geen problemen mee hebben gehad als ik op een normale manier was verslagen, maar ik wil niet de geschiedenis ingaan als de eeuwige pechvogel.'

De overstekende kat eiste behalve Pantani meer slachtoffers. Ook de Colombiaan Hernan Buenahora (licht hoofdletsel) en de Zwitsers Armin Meier (dubbele hielbreuk) en Felice Puttini moesten de tachtigste Giro de rug toekeren.

Aberaham Olano heeft in het laatste weekeinde van de Bicicletta Vasca alsnog de zege naar zich toegetrokken. Hij onttroonde zijn jeugdige ploeggenoot Blanco.

De wereldkampioen van 1995, die dit seizoen bij Banesto de opvolger werd van de gestopte Indurain, sloeg zijn slag op zaterdag in een tijdrit over bijna vijftien kilometer. Hij was daarin 46 seconden sneller dan Blanco. De Italiaan Fabrizio Guidi had daarvoor een rit in lijn over 101 kilometer gewonnen.

Olano's overwinning kwam daarna niet meer in gevaar in de slotetappe op zondag. Die werd gewonnen door de Duitser Udo Bölts.

Frank Vandenbroucke begint langzamerhand weer in vorm te komen. Het Belgische talent, dat zij voorseizoen door een blessure zag mislukken, won zondag de wielerwedstrijd Rundum Köln.

Meer over