Onfortuinlijk Oranje moet verder, voorlopig met lege handen

Was hij maar zo fortuinlijk als zijn collega bij Frankrijk centraal achterin, Laurent Koscielny. Het zal nog lang door het hoofd spoken van international Jeffrey Bruma na Nederland-Frankrijk (0-1). En mogelijk de rest van de lange periode voordat de verdediger weer mag aantreden met zijn club Wolfsburg. Koscielny klemde de bal kort voor rust zowat in zijn armen. Scheidsrechter Skomina wuifde het weg.

Jeffrey Bruma in duel met Kevin Gameiro. Beeld anp
Jeffrey Bruma in duel met Kevin Gameiro.Beeld anp

Bruma speelde negen minuten eerder verkeerd in op Vincent Janssen. Koscielny anticipeerde erop en razendsnel was de bal bij Paul Pogba die direct van een kleine dertig meter met succes besloot zijn geluk te beproeven. Dat geluk dwong hij af door de onmetelijke snelheid van de bal en een te slap handje van doelman Stekelenburg.

Bruma's van nature hoogopstaande schouders zakten een etage. In alles uitstralend: niet weer, ik, toch? Ben ik weer de schlemiel?

Ja, dat was hij. Helemaal toen tien minuten na rust de Franse spits Gameiro randje buitenspel uit zijn rug ontsnapte na een wereldpass van Pogba. Stekelenburg bracht dit keer wel redding, maar een fluitconcertje van het eigen publiek zal door Bruma's ziel hebben gesneden.

(Tekst gaat verder onder foto).

Kevin Strootman in duel met Paul Pogba. Beeld anp
Kevin Strootman in duel met Paul Pogba.Beeld anp

Hij was al een paar dagen Kop van Jut, de bijna 25-jarige Rotterdammer die zich via Chelsea, HSV en PSV opwerkte tot gewaardeerde verdediger in de Bundesliga. Het enige doelpunt van Wit-Rusland de vrijdag ervoor werd ook al voornamelijk op zijn conto geplaatst. Aanvoerder Kornilenko trapte de bal door Bruma's benen naar aanvaller Rios die de 2-1 aantekende. Spanning terug en dat was potverdrie alweer de schuld van Bruma die begin september in de oefeninterland tegen Griekenland ook al een tegendoelpunt zag ontstaan na foutief inspelen, zo was de teneur.

Over Daley Blind, die Rios liet begaan, repte niemand. Het verdict was geschreven.

Bruma was verder niet op fouten te betrappen. Hij had enkele nuttige intercepties waarvan twee zeer daadkrachtige op de penetrerende Pogba en Griezmann, zijn inspeelpasses waren verder meestal ook in orde.

(Tekst gaat verder onder foto).

Vincent Janssen schiet, waarna de bal de hand raakt van Laurent Koscielny. Geen penalty, was het oordeel van de scheids. Beeld anp
Vincent Janssen schiet, waarna de bal de hand raakt van Laurent Koscielny. Geen penalty, was het oordeel van de scheids.Beeld anp

Maar hij werd overvleugeld door zijn partners aan rechter- en linkerzijde, respectievelijke de bravourerijke Rick Karsdorp en manmoedige Virgil van Dijk. Die laatste - een paar maanden ouder dan Bruma, maar internationaal veel minder ervaren - is net iets langer, iets steviger, en staat net iets vaker op de goede plaats als het gevaarlijk dreigt te worden.

Ze mogen elkaar, het defensiecentrum waarin bondscoach Blind het zo ziet zitten. Onafscheidelijk waren ze tijdens de warming up. Pratend, wijzend, je vraagt je af: kunnen jullie dat niet eerder doen? Blijft dat hangen? Of zijn het de puntjes op de i?

Bruma en Van Dijk spelen vlak onder de radar van de gemiddelde Nederlandse voetbalkijker, bij middenmoters in de Premier League en Bundesliga. Aldaar worden ze hooglijk gewaardeerd. Beiden zijn reserve-aanvoerder. Bruma draagt de bijnaam Herr der Lufte mee, dankzij voetbalvakblad Kicker. Van Dijk wordt door volgers van zijn club Southampton omschreven als een kruising tussen de Engelse defensie-iconen John Terry en Tony Adams. Bruma is de man van de bloeddorstige uitspraken. Hij geniet ervan als hij zijn tegenstander meeneemt in een duel. Buiten het veld is het een bescheiden type, wars van bling bling. Liever zit hij in het krachthonk of slurpt hij adviezen op.

Vorig seizoen was hij een van de beste PSVers in de Champions League, vooral tijdens de zinderende achtste finale tegen Atlético Madrid. Van die club stonden er maandagavond twee spelers voorin bij Frankrijk, Gameiro en Griezmann. Ze zijn wereldtop, vooral die laatste, maar waren eigenlijk bar weinig zichtbaar op die ene sluipactie van Gameiro na.

Veeg zijn beroerde inspeelpass en dekkingsfout weg, geef Koscielny zijn strafschop tegen en een rode kaart en Bruma's wereld had er heel anders uitgezien. Maar voetbal is zo min mogelijk foutjes maken en geluk. Jeffrey Bruma weet er na maandagavond weer alles van.

Memphis Depay kreeg nog een grote kans, maar stuitte op Hugo Lloris. Beeld anp
Memphis Depay kreeg nog een grote kans, maar stuitte op Hugo Lloris.Beeld anp
Meer over