Onduidelijkheid tijdens de Australian Open is een groter probleem dan de hitte

Schoenzolen en waterflesjes smelten, spelers geven over op de baan of vallen flauw, waarna de wedstrijd alsnog wordt hervat. Vannacht is de Australian Open pas stilgelegd toen het kwik boven de 42 graden Celsius uit kroop. Maar ondanks de kritiek op de toernooileiding van een aantal spelers lijkt het gros er weinig problemen mee te hebben om twee weken te tennissen in de heetste maand van het jaar in Melbourne.

Frank Dancevic is flauwgevallen door de hitte, maar kan wel doorspelen.Beeld ap

Wimbledon-winnaar Andy Murray hekelde gisteren het besluit van de organisatie om de wedstrijd tussen Frank Dancevic en Benoît Paire te vervolgen nadat de Canadees Dancevic was flauwgevallen op de baan. 'Dat doet het imago van de sport geen goed.' Op dezelfde speeldag viel een ballenjongen flauw en gaf de Chinese Peng Shuai over op de baan van de hitte. Ze speelde haar wedstrijd wel uit, net als Dancevic, die dat 'onmenselijk' noemde.

Om de spelers in de hitte tegemoet te komen zijn handdoeken met ijs beschikbaar gesteld, extra schaduwplekken gemaakt en krijgen de dames een extra pauze van tien minuten na de tweede set. Volgens de organisatie zijn de risico's daarmee genoeg ingeperkt. Ze wijzen op het grote aantal wedstrijden die zonder problemen verlopen.

Kenny De Schepper zoekt verkoeling.Beeld anp

Onduidelijk wanneer het onmenselijk is
Bij veel spelers gaat dat er niet in. Hun kritiek spits zich toe op de onduidelijkheid die er bestaat over wanneer het precies onmenselijk is om door te spelen. Het door de toernooidirectie opgestelde extreme hitte-beleid schrijft niet voor dat bij bepaalde maximum temperaturen wedstrijden gestaakt moeten worden. De verantwoordelijkheid wordt bij de scheidsrechter gelegd, die naar eigen inschatting mag overgaan tot het staken van wedstrijden of het sluiten van het dak. De hoofdscheidsrechter kan het toernooi helemaal stilleggen.

Bij een temperatuur van 42 graden Celsius gebeurde dat vannacht (en vanmorgen nog eens door onweer). Veel te laat, riepen veel spelers. Murray waarschuwde dat op deze manier doden kunnen vallen. Bovendien werden niet alle wedstrijden gestaakt. Maria Sharapova speelde haar wedstrijd wel uit tegen de Italiaanse Karin Knapp. De reden: ze speelden in de Rod Laver Arena, waar het dak dicht kan om de temperatuur te verlagen. Maar tot ongenoegen van de Russin ging het dak pas dicht na haar wedstrijd.

'De omstandigheden zijn al dagen heel extreem, maar niemand weet precies waar de grens ligt en wanneer het dak nu precies dicht mag', zei Sharapova na haar gewonnen wedstrijd. 'De spelers weten het niet. Er zijn veel te veel vragen die niet beantwoord kunnen worden. Het zou voor iedereen fijn zijn als daar duidelijkheid over komt. Je staat dan toch op een andere manier op de baan.'

De toernooidirectie is niet de enige schuldige voor het lange doorspelen bij extreme hitte. De propvolle toernooiagenda dwingt de organisatie, vooral in het belang van de beste spelers die het ver schoppen, om geen tijd te verliezen. De maandag na de finale worden ze immers alweer verwacht op het volgende toernooi. Wedstrijden om het heetste moment van de dag heen plannen, zoals Ivan Dodig voorstelde, is er om die reden niet bij.

Volgens Roger Federer en het merendeel van de spelers is dat niet nodig. 'Het is allemaal mentaal', zegt de Zwitser. 'Als je hard genoeg hebt getraind en in jezelf gelooft, dan is het te doen in deze hitte.' Ook Robin Haase, die met kramp in de eerste ronde moest opgeven, vindt dat er geen maatregelen genomen hoeven te worden. 'Dit was extreem', zegt hij, om aan te geven dat het niet altijd zo warm is tijdens het toernooi.

Het dak kan dicht tegen de hitte.Beeld anp

Verplaatsen naar koelere maand
Toch is het niet voor het eerst dat er vraagtekens worden gezet bij de Australian Open. Ook in voorgaande jaren vielen er geregeld spelers flauw. Maar de ogenschijnlijk logische mogelijkheid om het toernooi te verplaatsen naar een koelere maand, komt vrijwel nooit ter sprake. Zeker niet bij de toernooidirectie. In januari is de zomervakantie in Australië. Het land heeft vrij, waardoor volle stadions gegarandeerd zijn. Hetzelfde geldt voor twee van de drie overige Grand Slams; de US Open en het altijd regenachtige Wimbledon vallen ook in de plaatselijke zomervakantie.

Sharapova gebruikt handoeken met ijs tegen de hitteBeeld anp
Meer over