AnalysePSV - AZ

Onder Van Bommel wordt PSV met wervelende cijfers winterkampioen

Hirving Lozano van PSV schudt AZ-doelpuntmaker Mats Seuntjes van zich af. Scheidsrechter Pol van Boekel en Jorrit Hendrix kijken toe.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Landskampioen PSV gaat de winterstop in met het astronomische aantal van 48 punten uit 17 duels, plus een puik doelsaldo van 60-8. Dat uitstekende rapport heeft de ploeg van trainer Mark van Bommel ook te danken aan de concurrentiestrijd met Ajax.

De debuterende hoofdtrainer Mark van Bommel zei het zoals het is: als iemand vóór de competitie had geopperd dat hij met PSV zestien van de zeventien competitiewedstrijden tot de winterstop zou winnen, had hij geantwoord: ‘Dat is heel erg moeilijk.’

Zo moeilijk als het was, het lukte, mede door de 3-1 van zaterdag tegen AZ, nadat PSV zich voldoende had hersteld van een fantasieloze, oerslechte eerste helft. De landskampioen gaat de winterstop in met het astronomische aantal van 48 punten uit 17 duels, plus een puik doelsaldo van 60-8. PSV is winterkampioen met duizelingwekkende cijfers, in een competitie die zich ontwikkelt tot een innige strijd tussen twee clubs, als het om de titel gaat.

PSV en Ajax, ver afgescheiden van de meute. Ajax staat twee punten achter op PSV. De nummer drie Feyenoord, de voorlaatste kampioen, liefst twaalf. En dan dat Rotterdamse doelsaldo: 35-20. Modaal. PSV was vorig seizoen kampioen met 83 punten en 87 goals. Halverwege de competitie is de helft van die totalen dus allang overschreden. PSV en Ajax dagen elkaar tot het uiterste uit, in de wetenschap dat al die punten en doelpunten voor één van beide niets oplevert op het eind dan de vermelding van een eervol seizoen.

Sterk en scherp

Daarom is scherpte geboden. Wie de scherpte even verliest, is gezien. Van Bommel, jarenlang voetballer in de top, weet dat als weinig anderen. Daar staat hij dus, na afloop, in de perskamer. Zorgvuldig nonchalante baard. In het zwart gekleed. Hij oogt sterk en scherp. Zijn kinderen drommen rond hem, twee voetballers en een tennismeisje. Zijn vader John wandelt door de gang en zegt wat zijn zoon zou kunnen zeggen: ‘Slechte wedstrijden winnen, daar gaat het om.’ Het is de echo van een sportfamilie. Alles geven, alles doen voor de winst. Zijn schoonvader Bert van Marwijk is souffleur. Ook hij is aanwezig. Hij schudt handen om prettige dagen te wensen. PSV leiden is ook familiebusiness.

Van Bommel is net als Van Marwijk geen overdreven wisselaar. Hij houdt van een vast elftal. Hoe vaak kreeg hij niet te horen dat aankoop Erick Gutierrez moest spelen, want die was toch veel beter dan pakweg Jorrit Hendrix? De ploeg zonder de nieuweling won week na week, en dus liet hij het elftal staan. Gaandeweg kreeg de Mexicaan, afkomstig uit een competitie met een ander tempo en een ander type voetbal, meer speeltijd.

De winnende trainer is ook een trainer met de juiste wissels. Van Bommel heeft geregeld een goede hand van coachen, mede omdat hij jongeren durft te brengen. Na ruim 28 minuten tegen AZ wisselt hij Gaston Pereiro, de aanvallende middenvelder die onzichtbaar is. AZ overloopt het middenveld van PSV, waarop de geschorste Rosario ontbreekt. Van Bommel denkt snel. Na afloop praat hij in tactische volzinnen. Tijdens de wedstrijd overlegt hij achter zijn hand met assistent Jurgen Dirkx. Op het eind is daar à la Oranje zelfs een briefje, waarop staat wie wie moet dekken als AZ overschakelt naar puur opportunisme.

‘De wedstrijd vroeg om een wissel’, aldus Van Bommel. Het is zo’n vervanging waarvoor de coach na afloop complimenten krijgt. Hij zet het middenveld anders neer en PSV neemt het initiatief over. Gutierrez naar de aanvallende positie, zodat hij zijn passes en creativiteit kwijt kan. Michal Sadilek en Hendrix controlerend. Met de 19-jarige Tsjech Sadilek werkte Van Bommel al bij PSV onder 19 jaar. Een beetje type als Van Bommel zelf. Controleur op het middenveld, onverbiddelijk, altijd bereid tot bijna alles. Sadilek scoort kort na rust, de 2-1, de treffer die AZ nekt, nadat PSV kort voor de rust van een waardeloze eerste helft toch op 1-1 is gekomen door Bergwijn.

Van Bommel kan niet anders dan tevreden zijn over de eerste seizoenshelft. ‘In de Champions League konden we aardig mee met de top.’ Ja, dat vindt hij, ondanks de slechts twee punten. ‘In de beker tegen RKC heb ik met een andere opstelling gespeeld, maar ik zou het precies hetzelfde doen.’

Progressie

Hoe het seizoen ook afloopt, progressie is geboekt. PSV speelt mooier, gretiger en beter dan vorig seizoen. Het transferbeleid is redelijk succesvol, met de uitblinkende backs Dumfries en Angelino en, vooruit, Gutierrez, en de bij Ajax overbodige Viergever. Van de Australiërs Behich en Sainsbury is nog weinig vernomen. Bergwijn ontbolsterde definitief, Luuk de Jong is weer topschutter. En Van Bommel durft jeugd op te stellen, ook als de stand moeilijk is. Dante Rigo, Donyell Malen, Cody Gakpo, Sadilek.

Intussen stuurde Van Bommel al een appje naar vriend Robben, om de interesse te peilen voor een transfer volgend jaar. Maar eerst even vakantie, en dan op trainingskamp naar Qatar. ‘Niet alle wedstrijden waren even goed, maar we hebben aardig gevoetbald’, aldus de altijd kritische Van Bommel.

Meer over