Omvangrijke renovatie Ajax leidt tot attractiever spel

Trainer Peter Bosz zette de basisopstelling van Ajax volledig op zijn kop. De renovatie maakte de ploeg veel attractiever. Wie moest plaatsmaken voor wie, en waarom?

Nieuwste aanwinst David Neres (rechts) in actie voor Brazilië Onder 20 eerder dit jaar Beeld epa
Nieuwste aanwinst David Neres (rechts) in actie voor Brazilië Onder 20 eerder dit jaarBeeld epa

Nooit werd een volledig basiselftal van een Nederlandse topclub zo snel en drastisch omgeploegd als bij Ajax is gebeurd. Opvallend, want het Ajax van vorig seizoen, het laatste van succescoach Frank de Boer, leek juist zo veel toekomst te hebben.

Young guns Tete, Riedewald en Bazoer wierpen zich op als het nieuwe, onstuimig kloppende hart, het aanvalstrio El Ghazi-Milik-Younes bezat diversiteit, scorend vermogen en rek en dan was er nog de stevige, ervaren omlijsting bestaande uit de midden-twintigers Cillessen, Veltman, Gudelj en Klaassen.

Weinig mis mee. Maar ook: te weinig aan. En bovendien lijdend aan faalangst, zo bleek op de laatste speeldag van de competitie toen de titel uit handen werd gegeven.

Peter Bosz kreeg de missie: maak Ajax aantrekkelijker. De nieuwe trainer blijkt een bikkelharde heelmeester en weet de directie aan zijn zijde. Gefrustreerde bankzitters zijn verpatst of verhuurd. Extra klasse voor een flink bedrag is geen probleem.

Hakim Ziyech (11 miljoen euro) en de eergisteren aangetrokken David Neres (12 miljoen plus 3 miljoen variabel) nestelen zich in de top-3 van duurste aankopen, net onder Miralem Sulejmani (16,3 miljoen) die in 2008 naar Amsterdam kwam. Er is een nieuw uitgavenrecord (ongeveer 36 miljoen) gevestigd, evenals een verpletterend inkomstenrecord (80 miljoen).

Dankzij de omvangrijke renovatie is de attractiviteit met sprongen toegenomen. Van buitenspeler David Neres mag bovendien veel worden verwacht. Op het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20 jaar in Ecuador is hij volgens de daar aanwezige topscout Piet de Visser 'de beste'. De Visser vervolgt: 'Een zeer snelle dribbelaar met mooie, individuele acties. Nog wat grillig, maar hij kan de nieuwe Douglas Costa worden.'

Het kan niet op. Behalve dan natuurlijk dat Ajax vijf punten achterloopt op Feyenoord. Het 'laatste Ajax onder De Boer' stond er in deze fase beter voor.

Record: 151 transfers

De voetbalbond heeft de afgelopen transferperiode 151 transfers geregistreerd, een record. In de winterstop van 2008-2009 verhuisden 142 spelers van club. Van de 151 transfers gingen er 58 spelers van een Nederlandse naar een buitenlandse club, 60voetballers bewandelden de omgekeerde weg, terwijl 33profs binnen Nederland van club wisselden. In 53 gevallen ging het om verhuur. Wout Brama was de eerste speler die in beweging kwam. De middenvelder stapte op 3 januari om 16.50uur over van PEC Zwolle naar Utrecht. Jari Oosterwijk sloot de rij. De aanvaller ging dinsdag om 23.59 uur van FC Twente naar NAC.

Cillessen/Onana

De 27-jarige Cillessen, die nooit echt uitgroeide tot Arena-lieveling, zei natuurlijk geen 'nee' toen Barcelona zich meldde, ook al mag hij alleen meedoen in het bekertoernooi. De Kameroenese spektakelkeeper Onana leek een tussenoplossing tot huurling Krul fit was, maar toonde zich almaar betrouwbaarder. 'O-na-na-na-na' klinkt het tegenwoordig in de Arena.

Tete/Veltman
Slechts een blessure kon de opmars van Tete, bezig aan een ijzersterk eerste seizoen in de basis, stoppen. Bosz vindt hem aanvallend te weinig initiatiefrijk en, net als vorig seizoen, schoof centrumverdediger Veltman door naar rechts. Voor Veltman, te klein en te slordig voor het hart van de defensie, blijkt het een uitkomst.

Andre Onana na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles Beeld Guus Dubbelman
Andre Onana na de wedstrijd tegen Go Ahead EaglesBeeld Guus Dubbelman

Veltman/Sánchez

Taalbarrière of niet; de Colombiaan Sánchez kwam, zag en overwon. Eindelijk heeft Ajax een verdediger met de uitstraling en mentaliteit van een beul die ook nog iedere bal vooruit probeert te spelen. Pikt uit hoekschoppen van Ziyech doelpunten mee. Barcelona zou belangstelling hebben.

Riedewald/Viergever

Riedewald werd onder meer 'de nieuwe Rijkaard' genoemd. Hield zijn hoge aanvangsniveau het langst van de young guns vast, maar Bosz ziet meer een controlerende middenvelder in hem. De ervaren, verbaal sterke Viergever, vorig seizoen slechts stand-in voor Riedewald, wordt beter in de combinatie met Sánchez geacht.

Dijks/Sinkgraven

Dijks strooide met bruikbare voorzetten en leek dicht tegen Oranje aan te zitten, maar werd tijdens de huidige voetbaljaargang allengs slordiger. De hand van Cruijff, meer specifiek JC's rechterhand Tonnie Bruins Slot, kwam met de tip Sinkgraven eens te proberen. De sloddervos op het middenveld blijkt een revelatie links achterin.

Bazoer/Schöne

Met grote passen, secure passes en vlammende schoten geraakte tiener Bazoer in de belangstelling van Barcelona en AC Milan. De rechtshalf verloor snel Bosz' vertrouwen en speelt inmiddels bij Wolfsburg. Schöne beleeft op zijn oude voetbaldag een renaissance als controlerende middenvelder.

Gudelj/Ziyech

Gudelj was volgens De Boer verantwoordelijk voor de broodnodige winnaarsmentaliteit en duelkracht, maar aan de bal bleef hij te vlak. Juist dat aspect is van levensbelang voor het door Bosz beoogde tikitakavoetbal. Met Ziyech is een voetballer aangetrokken die van elk balcontact een Picasso probeert te maken.

Hakim Ziyech (rechts) knuffelt Justin Kluivert na overwinning tegen PEC Zwolle Beeld ANP Pro Shots
Hakim Ziyech (rechts) knuffelt Justin Kluivert na overwinning tegen PEC ZwolleBeeld ANP Pro Shots

Klaassen/Klaassen

De driehoek op het middenveld is onder Bosz omgedraaid. Waar Klaassen de punt naar voren was, is Schöne nu de punt naar achteren. De aanvoerder staat rechtshalf en is ook daar van grote waarde vanwege zijn leiderschapskwaliteiten, duelkracht, slimheid, loop- en scorend vermogen.

El Ghazi/Traoré of Neres

El Ghazi trapte aan het begin van vorig seizoen uit alle hoeken en standen raak, maar deed voor de rest behoorlijk veel fout. De van Chelsea gehuurde spits Traoré toont zich net zo grillig, maar geniet meer vertrouwen. Dit tot irritatie van El Ghazi die de wijk naar Lille nam. Ajax kocht er de veelzijdige buitenspeler Neres voor terug.

Milik/Dolberg

Scoren kan-ie, maar voetballend kwam Milik onder De Boer al te kort. De Poolse spits bleek desondanks machtig interessant voor clubs met geld te veel en spitsen te weinig. Zoals Napoli, dat 32 miljoen neerlegde. Dolberg stal al snel de harten door doelpunten te koppelen aan stilistische hoogstandjes.

Kasper Dolberg (rechts) passeert Danny Bakker Beeld Guus Dubbelman
Kasper Dolberg (rechts) passeert Danny BakkerBeeld Guus Dubbelman

Younes/Kluivert of Neres

Younes groeide vorig seizoen uit tot de gevaarlijkste Ajacied. Heeft de techniek en behendigheid van een straatvoetballer, maar mist dit seizoen diepte in zijn spel en vooral veel kansen. De doorbraak van Kluivert en komst van Neres maakt dat hete adem vanuit alle windhoeken in de nek van de doelpuntloze Duitser blaast.

Meer over