Om de eer, niet om het geld

In Boston, niet ver verwijderd van Worcester waar 72 jaar geleden de eerste Ryder Cup werd gehouden, strijden dit weekeinde de beste 24 spelers uit de Verenigde Staten en Europa opnieuw om de meest aansprekende beker in de golfwereld....

door Iñaki Oñorbe Genovesi

De 24 beroepsspelers die aan de tee verschijnen in de Ryder Cup, hebben zonder uitzondering het afgelopen jaar meer dan een miljoen gulden verdiend om in hun teams te kunnen komen. Opvallend genoeg krijgen de topgolfers uit de Verenigde Staten en Europa geen startpremies en prijzengeld. Ze moeten het doen met een onkostenvergoeding.

En dat is precies zoals de bedenker van de Ryder Cup, de Engelse zakenman Samuel Ryder in 1927 voor ogen had. Ryder betaalde 250 pond voor de trofee, met daarop de beeltenis van zijn leraar Abe Mitchell, en 500 pond voor de reiskosten van beide ploegen.

Toch moest de Amerikaanse captain Ben Crenshaw de afgelopen weken een ruzietje binnen zijn team sussen. Tiger Woods, David Duval en Mark O'Meara vonden het hoog tijd worden dat ze geld zouden krijgen voor hun deelname. Davis Love III riep daarop dat, als zijn teamgenoten alleen tegen betaling wilden spelen, ze dan maar weg moesten blijven. Ook Crenshaw was pertinent tegen. Een mogelijke oplossing voor het conflict werd tot eind dit jaar uitgesteld. 'Geld is niet meer in het geding. De eer, daar gaat het om', zei Crenshaw deze week.

Het team van Europa staat voor de moeilijke opgave de Ryder Cup te behouden. Europa zal aantreden met de Britten Colin Montgomerie en Lee Westwood, derde en vijfde op de wereldranglijst, en de Spanjaard José Maria Olazabal, één van de beste Rydercup-spelers van het afgelopen decennium. Maar de Europeanen beginnen ook met zeven debutanten, onder wie de pas negentienjarige Sergio Garcia uit Spanje, die geldt als het grootste talent van de golfwereld.

Het twaalftal van de Verenigde Staten is favoriet. Het team beschikt over Tiger Woods en David Duval, de nummers één en twee van de wereldranglijst, en zeven andere spelers uit de topvijftien, onder wie Davis Love III. Teamgenoot Jeff Maggert verklaarde naar aanleiding van dit surplus aan kwaliteit dat 'het team van de Verenigde Staten bestaat uit de beste twaalf golfers ter wereld'.

Aanvoerder Ben Crenshaw was ongelukkig met deze uitlatingen van Maggert. In 1989 introduceerde de toenmalige aanvoerder Ray Floyd zijn team ook 'als de beste twaalf spelers in de golfwereld'. Prompt verloren de Amerikanen alle partijen op de openingsdag.

Volgens de Schot Montgomerie is het verschil tussen de Verenigde Staten en Europa vooral Tiger Woods. De jonge Amerikaan kan niet wachten om op de tee te verschijnen en voor eigen publiek goed te presteren.

Twee jaar geleden stelde Woods bij de confrontatie in het Spaanse Valderrama hopeloos teleur door vier van zijn vijf partijen te verliezen. Overigens werd de Ryder Cup toen voor het eerst buiten de Verenigde Staten of Groot-Brittannië gespeeld, als eerbetoon aan Mister Eurogolf, Seve Ballesteros. De Spanjaard ontbreekt voor het eerst sinds hij in 1979 mocht meedoen.

Tot dat jaar domineerden de Amerikanen tegen 'Europese' teams die waren samengesteld uit Britten en Ieren. De eerste vier ontmoetingen wisselden de teams elkaar nog af als winnaar van de Ryder Cup. Daarna won het team van de Verenigde Staten van 1935 tot 1957 telkens de tweejaarlijkse ontmoeting. In 1957 was 'Europa' weer eens de beste, maar de volgende 26 jaar ging de beker steeds naar de Amerikanen.

Op verzoek van één van de beste golfers aller tijden, de Amerikaan Jack Nicklaus, werden de regels gewijzigd zodat de Britten Europese toppers als de Spanjaarden Ballesteros en Olazabal en de Duitser Bernhard Langer mochten uitnodigen.

Maar de grote ommekeer kwam in 1985, toen de Amerikanen op The Belfry in Engeland werden weggespeeld (16,5-11,5). Twee jaar later wonnen de Europeanen opnieuw. In 1989 eindigde de spannende confrontatie gelijk (14-14).

De ontmoeting van 1991 op Kiawah Island is de meest memorabele. Langer verloor op de laatste hole van de laatste partij tegen Hale Irwin zijn koelbloedigheid en miste een put van zo'n twee meter. Hierdoor wonnen de Amerikanen met één punt verschil.

De Country Club in Brookline (Massachusetts) verwacht dit weekeinde meer dan honderdduizend toeschouwers op en langs de baan. De officiële trainingen van de teams trokken afgelopen week ruim dertigduizend belangstellenden.

De ploegen spelen achtereenvolgens Alternate Shot, Best Ball Shot en Matchplay. Bij Alternate Shot moeten twee spelers van een team om en om slaan totdat de bal in de hole verdwijnt. Bij Best Ball Shot op zaterdag spelen twee leden van een team dezelfde hole. De laagste score telt. Bij matchplay spelen de twaalf golfers van beide teams 18 holes tegen elkaar en tellen de slagen per hole.

De Ryder Cup gaat over 28 punten. Amerika heeft 14,5 punt nodig voor de overwinning. Europa behoudt de beker als er veertien punten worden gemaakt.

Meer over