Olympische Spelen in zicht voor volleybalsters na zege op Dominicaanse Republiek

Na de 3-0 zege bij het olympische kwalificatietoernooi in Tokio op de Dominicaanse Republiek kunnen de volleybalsters de buitenwijken van Rio de Janeiro al zien. Het Nederlandse team staat nu stevig in de topvier en die positie volstaat voor deelname aan de Spelen. Met nog drie duels voor de boeg is de olympische missie van de volleybalploeg bijna voltooid.

Robert Misset
Aanvoerster van het Nederlandse team Maret Grothues Balkestein in actie. Beeld anp
Aanvoerster van het Nederlandse team Maret Grothues Balkestein in actie.Beeld anp

Vrijdag kan Nederland al de beslissende stap zetten door koploper Italië te verslaan. Anders kan een van de vier olympische tickets - een voor het beste Aziatische land - worden gereserveerd met een zege op Peru, de nummer 5 van het OKT in Tokio. Zondag treft Nederland in de laatste van de zeven duels gastland Japan.

Woensdag beslisten de volleybalsters het duel met de Dominicaanse Republiek in drie sets: 25-22, 25-18, 25-21, waarbij de ploeg in set 3 een 16-10 achterstand repareerde. In een veld met acht deelnemers wordt het Nederlandse team telkens met een ander spelsysteem geconfronteerd. Van klein en snel (Thailand) ging het woensdag tegen de Dominicaanse Republiek weer naar hoog en hard.

Pijntjes

De Caraibische cocktail van swingend powervolleybal heeft bij het OKT echter weinig opgeleverd. Na de vierde nederlaag in Tokio is het team van de Braziliaanse coach Marcos Kwiek uitgeschakeld. De ploeg draait om de 2 meter en 1 centimeter lange Elizabeth Brayelin Martinez, die tegen Italië nog voor 23 punten tekende.

De 19-jarige passer/loper zit griezelig hoog, maar is passend kwetsbaar. Haar 18-jarige zusje Jineiry Martinez moest het als middenaanvalster afleggen tegen de Nederlandse hoofdblokkeerders Yvon Beliën en Quinta Steenbergen, die wederom de geblesseerde Robin de Kruijf verving.

Ook aanvoerder Maret Balkestein-Grothues kampt met diverse pijntjes. Ze moet zich al ontzien vanwege een gekwetste buikspier en daar kwam een vermoedelijk gebroken vinger bij. De (linker) slaghand van Grothues was stevig ingetaped en dus deed ze als gebruikelijk haar passende en verdedigende werk bij het Nederlandse team. En voor de aanval staat Grothues haar plaats graag af aan Celeste Plak of Judith Pietersen, zoals in de derde set.

De 20-jarige Plak, generatiegenoot van de Dominicaanse zusjes Martinez, scoorde in de slotfase van de eerste set met de aanval en een spetterend killblok. Op cruciale momenten viel de Dominicaanse ploeg uit elkaar. Dan zag je een opgefokte coach langs de kant en twijfelende speelsters, die niet meer als team opereerden. Wissels werden te laat aangevraagd, ook in het veld haperde de communicatie.

Celeste Plak. Beeld anp
Celeste Plak.Beeld anp

Snoeiharde smashes

Zo verloor het Dominicaanse team al van Italië, terwijl ook Nederland een hecht collectief was. Guidetti paste ook in de tweede set tegen Dominicaanse Republiek zijn vaste wissels toe. Als extra passer zette Kirsten Knip dit keer Anne Buijs uit de wind. Geen wissel met Plak dus, voor het 'betere Knip en Plak werk', zoals in De Wereld Draait Door gekscherend werd geconstateerd.

Ook Knip kon de verwoestende smash van Elizabeth Martinez niet pareren, maar Nederland stelde er meerdere aanvalsopties tegenover. Uiteraard zocht Dijkema met haar set-ups geregeld topscorer Lonneke Sloetjes op. Maar ook Buijs liet de Dominicaanse verdediging kraken met snoeiharde smashes.

Uit de opslag scoorde ook Beliën met twee aces, zoals ze de Dominicaanse passlijn ook pijnigde in de derde set. Nadat de Dominicanen in set 2 terugkrabbelden van 16-12 tot 18-17 maakte Nederland opnieuw het verschil boven de 20 punten: 25-18. In de derde set herstelde de Dominicaanse Republiek zich en kreeg het Nederlandse team een rode kaart, omdat ook Guidetti te laat zou zijn geweest met de wissels.

Een dubbele wissel met spelverdeelster Femke Stoltenborg en Judith Pietersen voor Grothues bracht de ploeg na een 16-10 achterstand weer in het juiste ritme. Op 17-17 had Nederland de achterstand weggepoetst. De beslissende demarrage was een statement: Guidetti kan iedereen opstellen zonder dat het Nederlandse team verzwakt. Alle speelsters koesteren immers de olympische droom, die na drie overwinningen in het Metropolitan Gymnasium tastbaarder is dan ooit.

Meer over