Update

Olympische boksdroom Danyo in duigen

Amateurbokser Stephan Danyo kan deelname aan de Olympische Spelen van Londen 2012 vergeten. De 23-jarige Rotterdammer heeft een startverbod opgelegd gekregen nadat hij onlangs tijdens een toernooi in Tsjechië verrassend knock-out was gegaan.

null Beeld

De Nederlandse kampioen in het weltergewicht mag 4 weken niet boksen. Daardoor mist hij het laatste kwalificatietoernooi voor de Zomerspelen komende maand in Turkije.

Danyo was vorig jaar oktober nog dicht bij een olympisch ticket. Hij bleef echter steken in de achtste finales van de WK in Bakoe. Tegenstander Andrej Zamkovoj haalde nadien de eindstrijd niet. Bij een zege van Danyo of een finaleplaats voor de Rus was hij de eerste Nederlandse deelnemer aan het olympisch bokstoernooi sinds 1992 geweest.

'Doodzonde natuurlijk', liet zijn trainer Ton Dunk vandaag weten. 'Ik zat thuis op internet live mee te kijken naar zijn partij tegen een Moldaviër. Stephan stond voor op punten, maar liep in de tweede ronde vol op een linkse hoek. Hij sloeg steil achterover. Ik schrok me rot. Hij was nog nooit knock-out gegaan.'

Danyo stond nog wel binnen 8 tellen op, maar de arbiter vond het beter voor hem de strijd te staken. 'Daar was Stephan het niet mee eens, maar ik wel'', zei Dunk. 'Zijn coördinatie was weg. Dan moet je stoppen. Het was een lucky punch van die Moldaviër. Dat kan altijd een keer gebeuren in het boksen. Maar het moment is voor Stephan wel heel erg ongelukkig. De deur naar Londen is nu definitief dicht voor hem.'

Voor de andere Nederlandse boksers met olympische aspiraties zijn het spannende dagen. Juliano Westhiner, Peter Mullenberg en Rafik Harutjunjan krijgen waarschijnlijk eind deze week van technisch directeur Louis Wijdenbosch te horen of ze naar het OKT in Trabzon mogen.

Ook Nouchka Fontijn en Marichelle de Jong krijgen uitsluitsel. Beiden willen in de categorie tot 75 kilogram naar het WK in mei in China, waar de olympische tickets zijn te verdienen. Wijdenbosch kiest op basis van de geleverde prestaties waarschijnlijk voor Fontijn.

undefined

Meer over