Olympisch voorschot voor turntweeling Wevers in Rio

De turntweeling Wevers heeft maandagavond in Rio een olympisch voorschot genomen. Bij de olympische testwedstrijd (OTE) in de wijk Barra veroverde Sanne Wevers goud op balk. Zus Lieke greep op dat lastige toestel brons. 'Dit is wel heel vet. In onze eerste grote finale ooit, waarin we allebei uitkwamen', sprak Lieke.

Sanne Wevers. Beeld reuters
Sanne Wevers.Beeld reuters

De twee turnsters (24) werden gescheiden door het Braziliaanse minimeisje Flavia Saraiva, een kind van 1.35 lang en 33 kilo zwaar. Zij leek thuisvoordeel te genieten in het land van de carioca's. Het pakte anders uit. Sanne Wevers bleek over een ijzersterke oefening te beschikken, met tal van fraaie pirouettes op de 10 centimeter brede balk. Haar viel slechts één wankeling aan te rekenen.

Wevers scoorde 14,800 punten. Haar uitgangswaarde was 6,4. De uitvoering (alle fouten worden van de perfecte 10 afgetrokken) was 8,4 waard. 'Ik deed hier mijn volle oefening. Met een flikflak opsprong en een drievoudige pirouette. Die wilde ik testen bij zo'n groot toernooi als hier. Je moet ze turnen, wil je tussen de grootsten van de wereld staan', sprak de vicewereldkampioene van Glasgow 2015 die even haar status vergeten was.

'Het wordt misschien nog mooier', gooide Sanne Wevers erachter aan. Alsof het mooier kon. Twee Nederlandse vrouwen op één olympisch (test)podium. 'Het voelt heel goed', ging ze door. 'Je wilt toch een keer in zo'n olympische arena hebben gestaan. En dat later nog eens herbeleven. Want we gaan hier met een goed gevoel weg. Ik kom hier in augustus met een goede herinnering terug.'

Lieke Wevers. Beeld reuters
Lieke Wevers.Beeld reuters

Flinke hobbels

Het proeftoernooi van Rio, onderdeel van de olympische kwalificatie (OKT), was uitstekend om te ondervinden hoe het in Brazilië werkt. Niet alles werkt daar namelijk. Op het erepodium hadden de zussen nog tegen elkaar gezegd, toen het volkslied niet direct startte: 'Test event zeker.' En waren daarbij in lachen uitgebarsten, niet echt wat het protocol voorschrijft.

Lieke Wevers, de langste van de twee, kon de voorbije week haar podiumtraining op vloer niet doen, omdat de muziek in de zaal niet werkte. Bij de wedstrijd van zondag werd de aankondigende piep vergeten, waarna coach Vincent Wevers (de vader van de tweeling) de oefening liet stilleggen. Het waren flinke hobbels die in augustus echt niet meer mogen voorkomen. De Brazilianen zijn geen echt grote topsport gewend. Dat wordt gevoeld in Rio. Sanne en Lieke Wevers waren even de prinsessen van Rio.

Het voelde als een droom. Lieke had altijd een grote finale met haar zus willen turnen. In Glasgow, bij de voorbije WK, leek het zo ver, maar door een tiebreak regel viel zij net buiten de balkfinale. De twee lijken vaste keuzes in het Nederlands vijftal dat deze zomer naar Rio wordt afgevaardigd.

Ze toonden zich, na een moeizame winter met griepjes, al behoorlijk klaar voor de twee testwedstrijden in eigen land die tot de definitieve teamopstelling moeten leiden. Om Sanne en Lieke Wevers, de nummers één en drie van Rio's OKT, lijkt niemand meer heen te kunnen. Als voorschot had Lieke Wevers alvast een fraai pakje in Braziliaans groen uit de kast gehaald. Dat lag daar sinds 2011, maar het oogde als nieuw. En het stond haar geweldig. Ook dat telt in een jurysport.

Meer over