Olympisch brons had even goed goud kunnen zijn

Enith Brigitha (44), zwemster. Twee bronzen medailles op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal en vele malen Nederlands kampioene....

Enith Brigitha kwam in 1970 op haar veertiende jaar met haar moeder en vier broertjes vanaf de Nederlandse Antillen naar Holland. Ze was toen al een zwemtalent en werd lid van 't IJ, een zwem- en poloclub in Amsterdam-Oost. Daar ging zij trainen bij Wil Storm, ook jarenlang coach en begeleidster van de Nederlandse zwemploeg.

Al snel bleek dat de imposante en sterke Enitha nog veel sneller kon zwemmen dan ze op Curaçao al had gedaan, zowel op de vrije slag als op de rugslag. Ze brak in Nederland alle mogelijke records. Dat ze nooit gouden medailles op grote kampioenschappen heeft behaald kwam doordat ze de pech had dat in de jaren zeventig zwemsters uit de toenmalige DDR alles wonnen. Jaren later zou duidelijk worden dat de DDR-sucessen vooral te danken waren aan grootschalige dopingpraktijken. Cornelia Ender, in die jaren de grote ster in het vrouwenzwemmen, gaf in 1991 toe dat ze na elke training (ze zei daar overigens zelf geen weet van te hebben) per spuit spierversterkende middelen kreeg toegediend.

Enith Brigitha denkt nog steeds met gemengde gevoelens terug aan die tijd. In haar topjaar 1976 behaalde ze op de Olympische Spelen in het Canadese Montreal twee maal brons, op de 100 en 200 meter vrije slag. Ender won op beide afstanden goud. 'Het maakt niet veel uit', zei trainster Wil Storm toen relativerend, 'een bronzen medaille is ook een medaille'. Maar met de wetenschap achteraf dat Ender en de andere DDR-zwemsters jarenlang zwaar onder de dope zaten kan Enith nu nog woedend maken. Want brons had zilver kunnen zijn en misschien wel goud.

Enith Brigitha is tien jaar geleden met haar man Jan Sallee teruggekeerd naar Curaçao. Heeft drie dochters (van 9, 12 en 15) en bezit een zwemschool, waar ze les geeft aan jong en oud. Op dit moment is ze hard bezig sponsors te zoeken die financieel willen helpen bij de bouw van een officieel 25-meterwedstrijdbad. Daarmee wil zij proberen de zwemsport op de Antillen op een hoger plan te brengen. 'Als we een officieel wedstrijdbad hebben kunnen we toppers hier naar toe halen en dat werkt stimulerend op de jeugd die wil gaan zwemmen. Maar nu ga ik lekker even met mijn dochters naar het strand hoor!'

Meer over