sport

Olympiërs krijgen ‘zo snel mogelijk’ coronavaccin van Pfizer: ‘We snappen de gevoeligheid’

Sneller dan gedacht en verwacht zullen de Nederlandse olympiërs worden gevaccineerd tegen covid-19. NOCNSF is blij dat de wens van Japanse gastheren van de Zomerspelen kan worden ingewilligd.

Technisch directeur van NOCNSF Maurits Hendriks over de voorrang bij vaccinatie: ‘We hebben aangegeven niet vooraan te staan, maar ook niet achteraan plaats te nemen.’ Beeld ANP
Technisch directeur van NOCNSF Maurits Hendriks over de voorrang bij vaccinatie: ‘We hebben aangegeven niet vooraan te staan, maar ook niet achteraan plaats te nemen.’Beeld ANP

‘Wij staan opgelijnd’, zei technisch directeur Maurits Hendriks van NOCNSF woensdagochtend over het dinsdag geopenbaarde en door het ministerie van VWS goedgekeurde plan om de olympische en paralympische deelnemers aan Tokio 2021 op de kortst mogelijke termijn van een prik te voorzien.

Het gaat in eerste aanleg om 400 vaccins voor de actieve sporters, 300 uit de valide sport, 100 uit de paralympische afdeling. De vaccins zijn beloofd door het RIVM en de GGD en zullen ‘de komende dagen’ op Nationaal Sportcentrum Papendal arriveren. Daar is voor de inwoners van Arnhemmer al een veelbezochte priklocatie ingericht. Van die voorziening zullen de veelal op Papendal trainende olympiërs en paralympiërs ook gebruik maken.

‘Het is de bedoeling dat we dit zo snel mogelijk gaan doen’, aldus Hendriks. Het gekozen vaccin is Pfizer. Dat is volgens de NOCNSF-leiding het beste middel. Hendriks: ‘Pfizer helpt tegen het zelf ziek worden, maar dat doet elk vaccin. Maar dit vaccin helpt ook tegen het besmet raken van de ander’.

Dat is van groot belang. In een besmette situatie kunnen hele ploegen worden uitgesloten, zoals voorbije grote sporttoernooien als het WK handbal en het OKT waterpolo hebben bewezen.

100 dagen voor Tokio

Het is ook een gebaar naar de Japanse organisatie, vertelde algemeen directeur Gerard Dielessen bij het ‘100-dagen-voor-Tokio’ moment. ‘Onze Japanse gastheren zullen blij zijn. Zij hebben alle landen gevraagd om hun teams te laten vaccineren. Het is, zoals eerder gezegd, geen voorwaarde om deel te nemen, maar er bestaan daar natuurlijk toch grote zorgen over in Japan.’

Dielessen en Hendriks spraken al bij het eerste nieuws dat er werkzame vaccins op de markt zouden verschijnen met sportminister Tamara van Ark. Dielessen: ‘We hebben aangegeven niet vooraan te staan, maar ook niet achteraan plaats te nemen. Want we snappen de gevoeligheid van deze kwestie.’ Hendriks heeft tijdens meerdere onlinebijeenkomsten met sporters geen bezwaren gehoord tegen het plan olympiërs met voorrang te vaccineren.

Dinsdagavond ging de brief van demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over de voorrangsbehandeling van de Nederlandse sporters naar de Tweede Kamer. ‘Zo zorgen we ervoor dat zij optimaal in staat zijn om de prestaties te leveren waarvoor ze al jaren in training zijn’, aldus de bewindsman die gaat over het vaccinatiebeleid in Nederland.

In het rijtje olympiërs dat mogelijk deze week op Papendal zijn prik ontvangt ontbreken vooralsnog de begeleiders, minimaal tweehonderd personen. Zij zullen meer in het reguliere vaccinatieplan van de overheid hun plaats vinden, al bepleitte Hendriks woensdag enige mate van prioritering. ‘Wij hopen zo spoedig mogelijk na onze sporters, omdat zij heel belangrijk zijn in de voorbereiding. Zij moeten niet uitvallen.’

Chef de mission

Van de begeleiders heeft de belangrijkste man, chef de mission Pieter van den Hoogenband, in december al corona gehad, bekende hij woensdag. Al zijn contacten zijn sindsdien digitaal verlopen, ook met Japan. Nederland krijgt in Chiba, een grote stad op 40 kilometer afstand van Tokio, een rijk uitgeruste plek om zich olympisch voor te bereiden.

Zeven dagen voor de competitie, zo luidt een nieuw plan, mag een sporter het Olympisch Dorp betreden. Dat was eerder vijf dagen. Op de tweede dag na zijn of haar optreden moet de sporter Tokio verlaten. Eind april volgt editie 2 van het draaiboek met nader nieuws.

Prognose aantal medailles: 46 in totaal

‘Laten we onszelf niet rijk rekenen’, zo luidde het commentaar van technisch directeur Maurits Hendriks op de 100-dagen-voorspelling van Gracenote. Het calculatiebureau berekende dat de Nederlandse ploeg deze zomer bij de Olympische Spelen van Tokio het recordaantal van 46 medailles zal gaan halen. Die oogst, 21 beter dan het uiterst succesvol verlopen Sydney 2000, bestaat uit 16 gouden, 16 zilveren en 14 bronzen exemplaren.

Nederland zou in die calculatie, met alle grote resultaten na Rio 2016 in ogenschouw genomen, de vijfde plaats op de olympische medaillespiegel gaan innemen. Achter supermacht Verenigde Staten (114 medailles), China (85), het Russisch Olympisch Comité (73) en gastland Japan (59). TeamNL, zoals de nationale ploeg tegenwoordig heet, is Frankrijk (41), Australië (40), Groot-Brittannië (36), Duitsland (34) en Italië (33) ‘virtueel’ voorbij. De Nederlandse olympische topsport streeft al jaren met ‘focusbeleid’ naar een vaste positie in die mondiale toptien. Dat doel lijkt in Tokio haalbaar.

NOCNSF heeft het voorspellende getal van Gracenote sinds 2019 zien stijgen. Toen ging het om 34 medailles, destijds al een reuzensprong in vergelijking met het resultaat van Rio 2016: 19. Technisch directeur Hendriks noemde het woensdag ‘hele grote getallen’, maar wees op de onzekerheden na dertien maanden corona-pandemie waarin mondiale evenementen nagenoeg onmogelijk waren en er vooral continentale (lees Europese) competities werden gehouden. ‘Ja, we staan er heel goed voor. We zijn ook goed door corona heen gekomen, als ik naar de records in zwemmen en atletiek kijk. Maar ik wijs graag op de EK roeien van afgelopen weekeinde. Boten die twee jaar dominant waren kregen een tik. De concurrentie zit niet stil.’

Meer over