OEMOEMENOE

Op een mooie augustusavond in 1971 zitten in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg vijf jongemannen bij elkaar. Piet Hardenberg is de enige echte Zeeuw in het gezelschap, de andere vier (Jan Bolk, Piet Fokke, Cor de Heus, Eric Schute) zijn import....

Jan van Capel

Nu nog een naam. 'Moeilijk, ik zou het niet weten.' 'Ik ook niet.' Een uur en enkele rondjes later zucht Piet Hardenberg: 'OE MOE ME NOE ...'. 'Ik versta 'm niet, wat zegt ie?' 'Ik zeg: OE MOE ME NOE...'. 'Stop! Dat is het! We hebben een naam!' Oemoemenoe, echt Zeeuws voor ... hoe moeten we nu... Alle vijf komen in het bestuur. Schute, jarenlang speler en nu nog advocaat in Middelburg, wordt voorzitter.

Het is de eerste rugbyclub in Zeeland. Sinds die tijd zijn er nog twee rugbyverenigingen bij gekomen: Toval (het ovaal) in Goes en Blue Diamonds in Terneuzen. Deze laatste club speelt noodgedwongen in de Belgische competitie. De tegenstanders kwamen zelden opdagen in Zeeuws-Vlaanderen. Vandaar.

De Eerste Zeeuwse Rugby Club Oemoemenoe, zoals de Middelburgse vereniging voluit heet, schiet als een komeet door de diverse klassen om al snel het hoogste niveau, de ereklasse, in de Nederlandse competitie te bereiken. Dit komt vooral doordat zich spelers aandienen die bij het uit Frankrijk stammende aluminiumbedrijf Pechiney in Vlissingen werken. In Frankrijk is rugby van oudsher een grote sport.

Een van de leuke kanten aan het spelen in de hoogste klasse is dat de club ruime publiciteit in kranten en op de radio krijgt. Presentatoren van het sportprogramma Langs de Lijn hebben in die topjaren de grootste lol als ze de rugby-uitslagen voorlezen. Koos Postema en de overleden radio- en televisiecoryfee Willem Ruis vechten erom wie rugby mag doen: 'Castricum tegen Oemoedemoedoe, Oedoedodoemo, Odoeledoedie.....12-18'. Lachen dus.

De laatste jaren gaat het qua spelniveau wat minder met de club, al bestaat na het recente kampioenschap de kans om via een beslissingswedstrijd op te klimmen naar de eerste klasse.

Volgens secretaris-penningmeester Kees de Pagter is een probleem dat jeugdspelers - een belangrijk deel van de 145 leden is tussen de 6 en 17 jaar - vertrekken bij de club als ze bijvoorbeeld elders in het land gaan studeren.

De trots van de club is Arno Seybel. Hij speelde jaren in Middelburg, maar is overgestapt naar de Haagse Rugby Club. Seybel, momenteel aanvoerder van het nationale rugbyteam, is nog altijd lid van Oemoemenoe waar hij de sport heeft geleerd.

Meer over