NUON verpest de mooiste koers van het jaar en andere doffe ellende

De renners draaiden zondagmiddag juist de eerste kasseienstrook op, toen onze televisie uitviel. Ik slaakte een paar spontane kreten die het heel goed hadden gedaan in een aflevering van Probleemwijken van de mongolenzender SBS6 en concludeerde dat het weer zover was: de hele straat zonder stroom -dat gebeurt bij ons...

Bert Wagendorp

De zondagmiddag van Parijs-Roubaix vind ik de mooiste middag van het jaar. Wat de ochtend betreft is de Ronde van Vlaanderen mooier, vooral als je erbij bent op de markt van Brugge, maar de beelden van de laatste honderdvijftig kilometer van Parijs-Roubaix behoren steevast tot het prachtigste wat de wielersport heeft te bieden. Dat komt door de desolate omgeving waarin het drama zich afspeelt en de onvoorspelbaarheid van de kasseien. Parijs-Roubaix is elk jaar een pelgrimstocht naar het verleden van het cyclisme.

Maar bij ons in de straat waren we dus al uitgevallen voor de koers echt begon. Nadat ik een kwartiertje licht hyperventilerend naar een zwart beeld had zitten staren en zinloos geweld tegen het apparaat of een van mijn huisgenotes overwoog, zag ik een auto van de firma NUON door de straat rijden. 'Tot 30% besparen op uw energiegebruik', stond er op de zijkant. Ik vermoedde dat ze bij NUON tot ingrijpende maatregelen hadden besloten om de consument in dat streven bij te staan.

Vroeger gooiden ze bij dat bedrijf ons geld met miljoenen over de balk bij Vitesse, maar tegenwoordig vullen de fat cats van de energiemaffia enthousiast hun eigen zakken in plaats van die van voetballers. Dat vind ik allemaal nog tot daaraan toe, als ze er dan tenminste maar voor zouden zorgen dat de stroom in elk geval tijdens Parijs-Roubaix blijft doorkomen.

Even verderop begonnen een paar NUON-mannen de straat open te breken. Het zag ernaar uit dat het een televisieloze zondagmiddag zou worden.

Ik besloot uit te wijken naar de radio. Bij gebrek aan batterijen in de transistor, verkaste ik naar mijn auto voor Langs de Lijn. Jacques Chapel zag Knaven zeer attent rijden. Ik wachtte op de man op de motor naast Knaven. Maar er was geen man op de motor. Ik weet niet wanneer ze die hebben afgeschaft bij de NOSradio, maar dat het een grote schande is staat vast. De man op de motor is onmisbaar voor een mooie wielerreportage, zeker in Parijs-Roubaix. Het trillen van de stem van de man op de motor als die over de spekgladde kasseien stuiterde, trok je met huid en haar de koers in -wat hij zei deed er verder weinig toe. Nu was er alleen Chapel die vertelde wat hij op televisie zag -in Roubaix hadden ze kennelijk nog wel stroom.

We kregen Ajax-AZ, RKC-Roda en interviews uit Rotterdam. En na elk onderwerp weer die slappe Langs de Lijn-muziek -waarom draaien ze in dat programma eigenlijk zoveel muziek? Als ik muziek wil horen, zet ik wel een cd op. Ik snakte naar actuele informatie uit de koers, maar gemiddeld kregen we om de tien kilometer een gortdroog boekhoudkundig resumé. En dan weer Sweet Sixteen of andere doffe ellende om naar te luisteren.

Geen stroom voor de tv en de dood van het wielrennen op de radio, ik werd er niet vrolijk van. Peter van Petegem was afgestapt, meldde Chapel, maar het kon me al weinig meer schelen. Het cruciale moment van de koers, de aanval van Tom Boonen, arriveerde minuten te laat in mijn auto. Er kwam deze middag niet één moment van belang live door, de finish in Roubaix uitgezonderd.

Goede sportradio zorgt voor een film in je hoofd, waarvan de rijkdom door televisie niet is te evenaren. Maar zondagmiddag sloegen ze me met een liefdeloos gemaakte geluidsprak om de oren, met zielloze en ongeïnspireerde clichés van presentatoren en verslaggevers, met luie radio vol slappe ongein. We hoorden meer van het hockeyduel Oranje-Zwart tegen Bloemendaal dan van de mooiste wielerklassieker van het jaar.

Geen Parijs-Roubaix voor mijn energiecenten, slechte radio voor mijn belastinggeld, het was al met al een tamelijk treurige middag in een auto langs de kant van de straat.

Om kwart over vijf hadden de mannen van de NUON de boel gerepareerd. Op televisie zag ik hoe Tom Boonen won. Maar bij gebrek aan het voorafgaande verhaal raakte het me nauwelijks.

Vandaag even een nieuwe stroomleverancier uitkiezen.

Meer over