NTTB wil deel WK tafeltennis organiseren in Eindhoven

Geen wereldkampioenschappen tafeltennis in Belgrado, misschien wel in Eindhoven. Op de dag dat de internationale federatie ITTF besloot tot afgelasting van de WK in de Joegoslavische hoofdstad stelde de Nederlandse bond (NTTB) zich officieel kandidaat voor de organisatie van een deel van de WK, en wel de strijd om de...

De WK zouden van 26 april tot 9 mei in Belgrado worden gehouden. Landen als Duitsland, Zweden, België en de Verenigde Staten hadden al aangegeven niet te zullen afreizen. Ook Nederland zag van deelname af.

Uit de contacten die de NTTB de afgelopen tijd met de ITTF heeft gehad is duidelijk geworden dat de federatie overweegt de wereldtitelstrijd te splitsen in een landen- en individueel toernooi. Het toernooi in zijn traditionele opzet, met ploegen en individuele deelnemers uit meer dan honderd landen, is omvangrijk en neemt ruim twee weken in beslag. Nederland is alleen kandidaat voor het individuele toernooi.

De organisatie van het evenement in Eindhoven, dat voor de periode tussen 10 en 15 augustus is gepland, komt in handen te liggen van de NTTB in samenwerking met het Indoor-Sportcentrum in deze stad. Eindhoven was de meest voor de hand liggende keuze, gelet op de goede samenwerking tijdens de EK in 1998.

Een overweging was ongetwijfeld ook het goede presteren van de nationale mannenploeg tijdens de EK. Het mannenteam won brons in de landenstrijd en in het individuele toernooi bereikte Trinko Keen de halve finales. Daarin werd zijn opmars gestuit door de latere kampioen Samsonov.

De NTTB heeft zich verzekerd van de financiële steun van het ministerie van VWS, de stichting Sporttotalisator (SNS) en de gemeente Eindhoven. Daarmee zijn de financiële risico's voor de kleine (40 duizend leden) en armlastige bond afgedekt.

Of er meer kandidaten zijn voor de organisatie van de WK is niet bekend. NTTB-woordvoerder T. van Happen zei gisteren in het geruchtencircuit te hebben vernomen dat er mogelijk meer kapers op de kust zijn.

De NTTB heeft gekozen voor de tweede week van augustus omdat de internationale kalender in deze periode nog vrij is en er geen concurrentie is van andere tafeltennistoernooien.

Meer over