Noorse voetbalbond gaat mannelijke en vrouwelijke internationals gelijk belonen

De Noorse voetbalbond betaalt mannelijke en vrouwelijke internationals voortaan evenveel. Alle spelers van de nationale elftallen kunnen dezelfde premies tegemoet zien voor hun prestaties in de nationale elftallen.

Spelers van Noorwegen vieren een doelpunt tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. Beeld anp
Spelers van Noorwegen vieren een doelpunt tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland.Beeld anp

De Noorse voetbalbond NFF bereikte zaterdag een akkoord met de spelersvakbond over het nieuwe premiestelsel. De mannen besloten een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten af te staan aan de vrouwen, waardoor beide selecties nu evenveel geld ontvangen als compensatie voor hun interlandverplichtingen.

De prijzenpot is voor vrouwen is door dit besluit volgens The Guardian bijna verdubbeld van circa 300 duizend euro tot 600 duizend euro. 'Noorwegen is een land waarin gelijkwaardigheid erg belangrijk is', zei Joachim Walltin, de voorman van de Noorse spelersvakbond. 'Het is goed voor ons land en voor de sport dat de mannen en vrouwen voortaan evenveel geld krijgen van de bond.'

De Noorse international Caroline Graham Hansen bedankte de Noorse mannen voor de geste. 'Dank voor het maken van deze stap. Voor het tonen van gelijkheid en voor de hulp bij het kunnen najagen van onze dromen', schreef ze op Instagram.

De Deense voetbalvrouwen weigerden onlangs een interland te spelen omdat de bond niet wilde voldoen aan hun financiële eisen. Ook in Denemarken besloten de mannen een deel van hun premie af te staan aan de vrouwenploeg.

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben met het behalen van de Europese titel afgelopen zomer de A-status verkregen, waardoor de internationals een maandelijks stipendium ontvangen.

Meer over