Nominatie Schippers, Wevers en Van Rouwendaal

Atlete Dafne Schippers, turnster Sanne Wevers en zwemster Sharon van Rouwendaal zijn de kandidaten voor de verkiezing tot sportvrouw van het jaar. Bij de mannen maken shorttracker Sjinkie Knegt, ruiter Jeroen Dubbeldam en BMX-crosser Niek Kimman kans op de eretitel.

Dafne Schippers op archiefbeeld. Beeld anp
Dafne Schippers op archiefbeeld.Beeld anp

Schippers won dit jaar bij de WK atletiek in Peking goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Wevers pakte bij de WK turnen in Glasgow zilver in de toestelfinale op balk.

Van Rouwendaal veroverde bij de WK zwemmen in Kazan drie zilveren medailles: in het open water op de 10 kilometer en samen met Ferry Weertman en Marcel Schouten in de teamwedstrijd. In het bad op de 400 meter.

Bij de mannen zijn de genomineerden shorttracker Sjinkie Knegt, fietscrosser Niek Kimman en springruiter Jeroen Dubbelman. Knegt veroverde vroeg in het jaar de Europese titel in Dordrecht en werd in maart ook gekroond tot wereldkampioen.

Kimman verraste door als debutant in Zolder meteen de wereldtitel BMX op te eisen. Dubbeldam maakte zijn erelijst in 2015 compleet door op de EK in Duitsland met zijn paard Zenith de individuele Europese titel te grijpen, terwijl hij met het team ook de landenwedstrijd won.
De winnaars worden bekend gemaakt op dinsdag 15 december tijdens het Sportgala in Amsterdam.

Preolympisch jaar belooft veel voor de Spelen

De Nederlandse sport kende een uitstekend jaar voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2016. NOC*NSF telde 271 medailles in 2015. Dat is beleid zegt de sportkoepen. Lees hier het artikel.

Meer over