Nog vier kanshebbers over in lucratieve afvalrace

In de lucratiefste afvalrace die de atletiek kent, de Golden League, zijn na twee van de zes competitiedagen nog slechts vier gegadigden voor de jackpot van een miljoen dollar: de speerwerper Tero Pitkämäki, de polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva en de sprintsters Sanya Richards (400 meter) en Michelle Perry (100 horden)....

Het viertal behaalde in Parijs de tweede zege op rij in een van tien onderdelen die dit jaar in het officiële programma van de Golden League zijn opgenomen. Eerder wonnen zij in Oslo de eerste wedstrijd van de competitie die pas in september, na de WK in Japan, wordt afgesloten. Als er meer dan één winnaar is, wordt het miljoen gedeeld.

Isinbajeva lijkt een voorname kanshebber voor ten minste een deel van de jackpot. De wereldrecordhoudster polsstokhoogspringen leek eerder dit seizoen kwetsbaar doordat ze haar techniek heeft veranderd, maar in Parijs leek ze haar topvorm te hebben hervonden. De Russin ging over een hoogte van 4.91 meter, waarmee ze de beste seizoensprestatie neerzette. Drie pogingen om haar wereldrecord van 5.01 meter te verbeteren met een centimeter mislukten. Isinbajeva is de enige vrouw die hoger dan 5 meter heeft gesprongen.

Sanya Richards lijkt in de strijd om de jackpot de belangrijkste rivale van Isinbajeva. De Amerikaanse sprintster won de 400 meter met overmacht in de beste seizoenstijd, 49,52, en bewees dat haar nederlaag onlangs bij de Amerikaanse trials een eenmalige vergissing was.

Bij die wedstrijden slaagde de sprintster er tot verrassing van velen niet in zich te plaatsen voor de WK in Osaka. Ze werd vierde in de strijd om drie startbewijzen. Het was haar eerste nederlaag na achttien zeges op rij. Vorig jaar was Richards met Asafa Powell (100 meter) en Jeremy Wariner (400 meter) de winnaar van de Golden League.

De kansen van hordenloopster Perry op de jackpot zijn een stuk kleiner. Zij leek in Parijs al tot de afvallers te behoren, maar kreeg de zege op de 100 meter horden in de schoot geworpen. Haar landgenote Virginia Powell, die de snelste seizoenstijd heeft gelopen, kwam bij de zevende horde ten val, waardoor Perry als eerste over de finish kon komen. Haar tijd was 12,56.

De enige man die mag hopen op de jackpot, speerwerper Pitkämäki, slaagde erin zijn voornaamste rivaal Andreas Thorkildsen ruim achter zich te houden. De Fin en de Noor zijn al jaren aan elkaar gewaagd. In Parijs gooide Pitkämäki de speer ruim drie meter verder dan zijn concurrent, naar 89.70 meter.

Op de 100 meter waren de sprinters verlost van Asafa Powell, de ongenaakbare wereldrecordhouder (9,77 seconden) op de kortste afstand. De Jamaicaanse winnaar van de eerste Golden League-ontmoeting moest in Parijs geblesseerd afzeggen: hij heeft een liesblessure die hem mogelijk tot de WK in Osaka aan de kant zal houden.

Aan de winnende tijd was de afwezigheid van Powell meteen af te lezen. De Jamaicaan dook de afgelopen jaren steevast onder de 10 seconden. In Parijs was een tijd van exact 10,00 seconden voor Derrick Atkins van de Bahama’s voldoende voor de overwinning. Churandy Martina, de Nederlandse recordhouder die uitkomst voor de Antillen, werd vijfde in 10,14: vierhonderdste boven het Nederlandse record. In Parijs was Martina de enige deelnemer met een Nederlands paspoort.

De 3000 meter steeplechase, een onderdeel in het bijprogramma van de Golden League, kende de verrassendste ontknoping. De Keniaan Paul Koech stevende af op de zege, maar kreeg per abuis twee ronden voor de finish de bel voor de laatste ronde te horen.

Hij trok in de voorlaatste ronde een eindsprint, vierde zijn overwinning en realiseerde zich pas dat er fout was gemaakt toen de Fransman Tahri hem passeerde. Koech ging in de achtervolging, maar werd slechts tweede.

Meer over