NOCNSF probeert crisisgevoel te bezweren en beklaagt zich bij olympische organisatie. Met een klein beetje resultaat

Op het sportieve vlak loopt het al niet best, ook logistiek gaat er voor de Nederlandse equipe alles mis op de Spelen. Zes covid-besmettingen, een veelbesproken KLM-vlucht en abominabele regels in het quarantainehotel. Het NOCNSF uitte openlijk kritiek op de organisatie. Met een klein beetje resultaat.

Olympische sporters bij vertrek op Schiphol. Een aantal leden van de Nederlandse delegatie zou positief worden getest in Tokio.  Beeld ANP
Olympische sporters bij vertrek op Schiphol. Een aantal leden van de Nederlandse delegatie zou positief worden getest in Tokio.Beeld ANP

Met twee gewichtige mannen achter een tafel probeerde het nationaal olympisch comité NOCNSF dinsdag crisisgevoelens over de Nederlandse afvaardiging in Tokio te bezweren. Chef de mission Pieter van den Hoogenband en technisch directeur Maurits Hendriks zaten op een keurige anderhalve meter van elkaar uit te leggen dat ze toch alles hadden gedaan om de huidige besmettingsproblematiek te voorkomen.

Van den Hoogenband, groot zwemkampioen: ‘Wij proberen grip te krijgen op de situatie, en controle te realiseren.’ Hij kondigde een hele rits strengere maatregelen af: van het sluiten van de Nederlandse lounge (‘alleen nog koffie en thee halen’) tot het in de buitenlucht plaatsen van roeimachines, van het halveren van de bezetting van slaapkamers tot het toejuichen van een medaillewinnaar vanaf het balkon.

Niemand waagde het hun voor de voeten te werpen dat veel was misgegaan op het sportieve vlak: de onnodige val van Mathieu van der Poel, de gebrekkige communicatie bij de wegwedstrijd van de vrouwen, de officials die Niek Kimmans blessure en Anna van der Breggens val veroorzaakten.

Het was een ander soort verwijten dat hun werd gemaakt. Zoals de mogelijk sanitaire slordigheid op de KLM-vlucht van zaterdag 17 juli, waar het boordpersoneel niet vooraf was getest. Daarvan bleek Hendriks, de perfectionist, niet op de hoogte. Het leek hem lelijk te hebben verrast, al weigerde hij de KLM schuld toe te schuiven.

Na die vlucht bleken vijf olympiërs vervolgens, met zekere vertraging, besmet. In totaal betreft het zes leden van de Nederlandse afvaardiging. Hendriks hechtte eraan niet specifiek te wijzen naar de KLM-vlucht. Hij koos ervoor alle plekken te benoemen waar die besmetting zijn oorsprong kan hebben. Van de vertrekhal op Schiphol, met een aparte lounge voor de sport, tot de aankomsthal en de wachtruimten op Narita-Tokio, het vervoer in die stad en ten slotte de volle eetzaal in het olympisch dorp.

Moeilijk te bewijzen

Volgens Hendriks is ‘heel moeilijk’ te bewijzen dat de sporters besmet zijn geraakt op vlucht KL861. En nee, er waren geen andere mogelijkheden geweest om het anders te organiseren. Volgens hem ontbreekt het NOCNSF aan financiële middelen om charters te organiseren.

Er was zeker sprake van risicospreiding, legde Hendriks uit: de driehonderd sporters en tweehonderd begeleiders zijn met zeventien verschillende vluchten naar Japan vervoerd. NOCNSF kon ‘tot op zekere hoogte’ meebeslissen op de plaatsing van de sporters in het vliegtuig, maar zodra het boekingssysteem opengaat, kan iedereen in de wereld een vlucht boeken, aldus Hendriks. ‘Dat is het businessmodel van KLM.’ Meer mogelijkheden waren er niet geweest. Ook al omdat het onmogelijk was allemaal op hetzelfde moment aan te komen aangezien sporters maar zeven dagen voordat ze in actie komen welkom zijn in Japan.

De technisch directeur wees vervolgens op waarschijnlijk het belangrijkste in het olympische feitenrelaas: ‘Laten we niet vergeten dat we in de laatste weken van de olympische voorbereiding een uitbraak van de deltavariant in Nederland hebben gehad.’ Die geldt als bijna twee keer besmettelijker, doordat deze variant van het virus duizend keer zoveel virusdeeltjes aanmaakt. Nederland kleurt op de coronakaarten wereldwijd donkerrood. Dat leidt bij ontvangst, ook in Japan, niet meteen tot open armen.

. Beeld .
.Beeld .

Roeiploeg

De roeiploeg ondervindt dit aan den lijve op de Sea Forest Waterway, de olympische roeibaan. ‘Vroeger gold dat je zo goed was als je volgende wedstrijd. Nu ben je zo goed als je volgende testresultaat’, verwoordde de technisch directeur van de roeibond de spanning. De roeiploeg is na drie besmettingen in isolatie gegaan, de roeiers moeten nu alles zelf zien te regelen en worden op en rondom de roeibaan behandeld als paria’s, ook door de olympische organisatie.

Het leidt tot angst onder sporters en begeleiders, maar ook onder inwoners van Tokio zelf. In de Japanse hoofdstad haalden de besmettingen uitgerekend dinsdag weer een recordhoogte, 2.848. Het vorige besmettingsrecord dateert van januari, toen 2.520 nieuwe gevallen werden gemeld. De Japanse premier Suga vroeg de bevolking daarop meteen om zoveel mogelijk thuis te blijven en de wedstrijden op televisie te bekijken. Ziekenhuizen moeten in opdracht van het stadsbestuur extra bedden regelen met het oog op de verwachte toestroom.

Hoogspanning

Deze hoogspanning is al maanden voelbaar. In de voorbereiding was door de kwartiermakers van NOCNSF aan alles gedacht. Het RIVM was geraadpleegd, virologen en infectiologen waren erbij betrokken, er waren plasma luchtzuiveraars (‘de allerbeste filters’) geplaatst, er waren extra PCR-testen gedaan. Wat kan een mens nog meer doen, was de verzuchting van de olympische ploegleiding.

Hendriks en co moeten lijdzaam toekijken hoe de zes ‘positieven’ worden behandeld die in een inmiddels berucht quarantaine-hotel zijn ondergebracht. ‘Het is daar geen pretje’, was het understatement van Van den Hoogenband. Het Japanse voedsel zou een probleem zijn, de onmogelijkheid te luchten, de opgelegde eenzaamheid. De geïsoleerden moeten het daarnaast zonder daglicht stellen.

De zorgen van de ploegleiding betreffen de in quarantaine gestelde sporters Candy Jacobs, Reshmie Oogink, Finn Florijn en Jean Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en een inspanningsfysioloog die aan de roeiploeg is verbonden. Zij moeten veertien dagen uitzitten, voordat ze terug mogen naar Nederland.

Roeier Finn Florijn mocht naar eigen zeggen dinsdag voor het eerst ‘luchten’, op de vierde etage werd een raam voor hem opengezet. Hij rende 118 keer de 40 meter lange gang op en neer om een beetje fit te blijven.

Dat het zo hardvochtig zou zijn, had Hendriks niet verwacht. Hij had maanden tevoren gevraagd naar de quarantaine-protocollen van Tokio2020 en nooit antwoord gekregen. De directeur was zo gekrenkt dat hij het Japanse gedrag ‘onacceptabel’ achtte en eraan toevoegde dat de organisatie daar niet blij mee zou zijn. Zoiets wordt in Azië beschouwd als bruuskeren.

In de middag had Hendriks overlegd op het hoogste niveau van het IOC. Het Amerikaanse olympisch comité, ook boos, sloot zich aan. De Nederlandse ambassade werd ingeschakeld voor diplomatiek overleg met de Japanse overheid. Dinsdagavond laat stemden de Japanse autoriteiten in met een aantal versoepelingen in het quarantainehotel. Er komt wat meer bewegingsvrijheid voor de geïsoleerde olympiërs en wat meer ventilatiemogelijkheden in het afgesloten complex. De geïsoleerden kunnen nu onder begeleiding van een staflid van TeamNL samen gebruik maken van een grotere kamer waarvan de ramen open mogen.

In een eerdere versie stond dat de deltavariant duizend keer besmettelijker is. Dat is onjuist: de deltavariant is bijna twee keer besmettelijker, doordat deze versie van het virus duizend keer zoveel virusdeeltjes aanmaakt.

Meer over