Update

Nieve wint loodzware bergrit Giro, Contador steviger in Roze

De Spaanse wielrenner Mikel Nieve heeft vandaag de vijftiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Euskaltel was in de loodzware bergrit naar Gardeccia/Val di Fassa over 229 kilometer betrokken bij een lange vlucht en bleef uiteindelijk alleen voorop.

Mikel Nieve. Beeld epa
Mikel Nieve.Beeld epa

Achter Nieve kwam de Italiaan Stefano Garzelli, die lange tijd op kop reed, als tweede in de koninginnenrit over de streep. Hij verloor 1 minuut en 40 seconden. Klassementsleider Alberto Contador finishte op een kleine twee minuten als derde en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Steven Kruijswijk was de beste Nederlander. De Rabo-renner finishte zondag op ruim vier minuten als tiende en is nu dertiende in het klassement.

Nieve achterhaalde in de slotfase de eerder uit de kopgroep, waarin ook de Nederlanders Pieter Weening en Johnny Hoogerland waren meegeslopen, ontsnapte Garzelli aan de voet van de laatste klim. De voorsprong op de groep met Contador was gedurende etappe opgelopen tot maximaal iets boven de tien minuten.

Op de laatste twee beklimmingen maakte de Spanjaard echter veel goed. De drager van de roze trui liet op de slotklim opnieuw zien dat er bergop niemand aan zijn kwaliteiten kan tippen. Hij liep snel in op Nieve en Garzelli, maar uiteindelijk strandde hij op de derde plaats. Achter hem finishte de Italiaan Michele Scarponi als vierde. Die nam de tweede plaats in de algemene rangschikking over van zijn landgenoot Vincenzo Nibali. Scarponi heeft inmiddels 4 minuten en 20 seconden achterstand.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over