Nieuwe ronde in Aziatische voetbalvete eindigt onbeslist

Een nieuwe ronde in de slepende voetbalvete tussen Japan en Zuid-Korea, de gezamenlijke organisatoren van de eindronde van het WK in 2002, is gisteren onbeslist geëindigd....

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

De vriendschappelijke wedstrijd voor een met 58 duizend fans boordevol Nationaal Stadion in Tokyo was de eerste van twee duels die georganiseerd zijn om de toewijzing van de WK-organisatie te vieren. Officieel hopen de nationale bonden dat de ontmoetingen de geest van verbroedering afroepen, maar achter de schermen woedt een verbeten strijd over de uitwerking van de organisatie.

Daarom stond er gisteravond in Tokyo veel meer dan de nationale trots op het spel en 'vriendschappelijk' is eigenlijk een foutieve benaming voor een duel tussen de twee aartsrivalen. Toen Zuid-Korea in 1993 een kwalificatiewedstrijd van Japan verloor, kopte de krant Chosun Ilbo: 'De grootste nationale schande sinds het begin van de Japanse bezetting'.

De Koreanen kunnen het traumatische koloniale verleden, van 1910 tot 1945, nauwelijks van zich afzetten. De twee landen zijn wel samen belast met de organisatie van het eerste WK op Aziatische bodem, maar voor het zover was hebben ze elkaar vervloekt om vermeend vals spel in de campagne om de organisatie zelf binnen te halen.

Niet-uitverkiezing zou voor beide voetbalbonden zijn uitgelopen om zo'n verpletterende nationale ramp, dat de wereldbond FIFA een jaar geleden weinig anders meer kon dan het Salomonsoordeel vellen van gemeenschappelijke organisatie. Er was tenslotte een precedent: de Nederlands-Belgische uitverkiezing voor het Europese kampioenschap in 2000.

Maar de loopgravenoorlog is nog niet ten einde. De FIFA wordt regelmatig tot wanhoop gedreven over de uitwerking van de organisatiedetails en de onhebbelijkheid van beide partijen zo veel mogelijk evenementen naar zich toe te halen.

Op de periodieke topontmoetingen van de politieke leiders prijkt het WK steevast op de agenda. Knallende ruzies braken uit over de plaatsen van de belangrijkste wedstrijden en een mogelijk, eerste bezoek van de Japanse keizer aan Seoul.

De wedstrijd van gisteren toonde dat de Japanse voetbalfans wel degelijk naar het stadion komen, als er vuurwerk te verwachten is. De J-league, de ambitieuze Japanse profcompetitie, trekt dit seizoen nauwelijks meer dan tienduizend toeschouwers per wedstrijd tegen bijna twintigduizend in vorige jaren.

Dat is veel minder dan in Zuid-Korea, vanouds de grootste voetbalnatie van Oost-Azië. In de onderlinge duels boekten de Koreanen 32 keer winst, de Japanners slechts negen keer. Het gelijkspel van gisteravond was het veertiende. Zuid-Korea hield gisteravond een opmerkelijk record intact: nooit kon Japan op eigen bodem de grote voetbalvijand kloppen.

Maar beide landen maakten vorig jaar bij de Aziatische kampioenschappen hun favorietenrol niet waar. De eindronden werden een West-Aziatisch onderonsje.

De Zuid-Koreanen revancheerden zich in Tokyo na rust voor een zwakke eerste helft. De stevige rugwind stimuleerde wervelend aanvallend spel, waarmee de Japanse defensie onder zware druk kwam. In de 56ste minuut wierp dat resultaat af. Verdediger Sang Chul-yoo kopte van 25 meter raak uit een corner.

Maar de gasten buitten hun overwicht niet uit en de Japanese trainer Shu Kamo kon opgelucht ademhalen toen de scheidsrechter vlak voor tijd naar de stip wees en sterspeler Miura de kans greep gelijk te maken.

Kamo ligt zwaar onder vuur vanwege de magere resultaten die zijn dikbetaalde spelers in interlands behaalden. Wil de ploeg het WK '98 in Frankijk niet mislopen, dan moet Japan in de kwalificatiewedstrijden een felle eindsprint inzetten.

Meer over