Nieuwe landskampioen imponeert weer niet

Met een geniale hakbal bepaalde Rafael van der Vaart de laatste klassieker tegen Feyenoord. Met een net zo geniale omhaal zette Zlatan Ibrahimovic Ajax gisteren op voorsprong bij AZ....

Het teamspel van Ajax is weliswaar verbeterd de laatste weken, zeker sinds de strijd om het kampioenschap door de ineenstorting van PSV is ontdaan van spanning, maar het elftal van Ronald Koeman imponeert nog altijd veel te weinig voor een ploeg met bovengemiddeld talent.

Degelijk was het spel in Alkmaar, waar het 1-1 werd. Het is veilig ook, maar vrijwel nooit flitsend. In combinatie met de nederlaag van PSV liep Ajax wel weer ietsje verder uit, tot twaalf punten.

Let op Cootje, we worden kampioen, zongen de supporters uit Amsterdam om de vorige trainer te pesten. 'Dat wist ik al', luidde de droge reactie van AZ-oefenmeester Co Adriaanse, die deze week, tweeënhalf jaar na zijn ontslag in de Arena, een bloemetje kreeg van supporters die hem destijds het stadion uitfloten. 'Ik ben postuum geëerd. Misschien hebben ze tweeënhalf jaar nodig gehad om alles op een rijtje te zetten en zijn mijn beslissingen inmiddels op de juiste waarde geschat.'

Saneren en bouwen, daarmee hadden zijn besluiten destijds te maken. Adriaanse leerde leven met het ontslag dat zijn ziel voor immer verwondde. Desgevraagd laat hij nog steeds met enige trots doorschemeren dat híj de meeste spelers van het huidige elftal aantrok of liet debuteren.

Mannen van ná zijn tijd zijn onder anderen de verdedigers Escudé en Grygera, die met vrij veel tamtam werden gepresenteerd maar zich nog niet als grote aanwinsten hebben bewezen. Nee, zei Adriaanse, hij zou het duo waarschijnlijk niet naar Amsterdam hebben gehaald. Dan vindt hij zijn Opdam en Kromkamp toch zeker zo goed, zo niet beter. 'Maar wat je van ver haalt is lekkerder.'

Gisteren, in de topper op papier tegen AZ, was Ajax niet meer dan gelijkwaardig aan de verrassende nummer vier. Een uur lang wasde bijna 34-jarige Barry van Galen zelfs de beste speler op het veld.

AZ kon alleen te weinig aanvallende klasse in het veld brengen om het Ajax écht lastig te maken. Huysegems is uit vorm en bleef 70 minuten op de bank. Nelisse is een te matige spits voor het niveau dat AZ nastreeft en Elkhattabi haakte zaterdag af met een blessure. Meerdink vulde de aanvallende rol op rechts in, maar daarvoor is hij niet geschapen.

Bij Ajax, waar de blessurelijst de laatste weken flink is bekort, zaten mannen als Trabelsi, De Jong en Mitea op de bank. Het duel was, mede door het slechte veld, van veel minder niveau dan op 1 november, toen Ajax - AZ de vermoedelijk beste wedstrijd van het in kwalitatief opzicht magere seizoen was.

AZ durfde na rust iets meer de stellingen te verlaten, onder meer doordat Opdam af en toe voor zijn defensie verscheen om te proberen AZ aan een overwicht te helpen. Ajax speelde zoals bijna altijd met vier verdedigers op lijn en had in Galasek de controleur op het middenveld die het Sneijder en Van der Vaart mogelijk maakt vooral aanvallend te denken.

Ajax traint als elke club tegenwoordig veelvuldig op spelhervattingen, omdat het combinatiespel nou eenmaal te weinig oplevert. De openingstreffer viel na een indraaiende vrije trap van Van der Vaart vanaf rechts, die rond de grens van het doelgebied sterk daalde.

Reini hing een beetje aan het shirt van Ibrahimovic, die daardoor in de ideale baan werd gelanceerd om met een artistieke omhaal te scoren. Verder kwam de Zweed, die na twee duels als invaller nu Anastasiou op de bank hield, niet vaak in het stuk voor.

Wie Mitea bezit en Sikora opstelt, heeft iets uit te leggen. Dat deed Koeman en zijn reden was plausibel. Hij laat soms de een, Sikora, het vuile werk doen, om de ander te laten profiteren. Dat lukte niet deze keer.

En Lobont krijgt alweer een tijdje de voorkeur boven Stekelenburg, hoewel Koeman net als na het duel met Roda JC de mogelijkheid openhield dat de Roemeen schuld had aan een tegentreffer. Lobont liet zich na een verre inworp van Opdam aftroeven door Wijker, waarna Lindenbergh fantastisch uithaalde voor zijn eerste competitiedoelpunt in vierenhalf jaar AZ.

Die ploeg is weer een stapje dichter bij Europees voetbal. Chapeau voor Co.

Meer over