Nieuwe getuige: maffia zat achter positieve dopingtest Pantani

De Italiaanse wielrenner Marco Pantani zou volgens zijn moeder zijn diskwalificatie in de Giro d'Italia van 1999 nooit meer te boven zijn gekomen. Hij was onschuldig, hield hij vol tot zijn dood in 2004. Was het de maffia die achter de positieve dopingtest zat, zoals maffia-kopstuk Renato Vallanzasca vorig jaar beweerde? 'Ja', zegt een nieuwe getuige, die gisteren in het Italiaanse programma Premium Sport te horen was op telefoontaps.

Marco Pantani verlaat zijn hotel nadat hij te horen heeft gekregen dat hij betrapt is op doping in 1999 Beeld anp
Marco Pantani verlaat zijn hotel nadat hij te horen heeft gekregen dat hij betrapt is op doping in 1999Beeld anp

'Pantani zal altijd de beste zijn', zegt Ivan Gotti nederig, als hij op zondag 6 juni 1999 in Milaan wordt gehuldigd als winnaar van de Giro d'Italia. Hij schrijft dat jaar de Giro op zijn naam, omdat Marco Pantani een dag eerder in Madonna di Campiglio uit koers is genomen vanwege een te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed, dat zou duiden op het gebruik van epo. Er is op dat moment nog geen waterdichte epo-test, dus de maximale hematocrietwaarde is vastgesteld op 50. Pantani test 52.

Voordat de renners die zaterdag de beruchte Gavia op gaan, heeft Pantani de roze trui stevig om zijn schouders: nummer twee Paolo Savoldelli volgt op vijf minuten. Een jaar eerder was de kale publiekslieveling ook al de beste in de Ronde van Italië. Hij pakte daarna zelfs de gele trui in Frankrijk. Waarom zou hij het risico nemen door twee dagen voor de finish in Milaan doping te nemen?

Pantani suggereert een 'complot'. 'Ik begrijp hier helemaal niets van. Vrijdag had ik nog een hematocrietgehalte van 47. 's Morgens word ik wakker met 52 procent. Er klopt iets niet', tekent het AD dat jaar op uit de mond van Il Pirata, zoals zijn bijnaam luidde.

Marco Pantani tijdens de Giro in 1999 Beeld anp
Marco Pantani tijdens de Giro in 1999Beeld anp

Complot

Aanwijzingen voor dat complot volgen pas in 2015. Renato Vallanzasca, een berucht lid van de Milanese maffia, schrijft in zijn biografie dat hem in 1999 in de cel door een camorra-lid wordt aangeraden geld op de concurrenten van Pantani in te zetten. 'Vertrouw me, hij haalt Milaan niet. Ik wil je zelfs geld lenen. Als je verliest, hoef je het niet terug te betalen', zou hem worden toegefluisterd.

Uit onderzoek van de Italiaanse justitie blijkt later dat de gokkantoren van de camorra, de Napolitaanse maffia, miljoenen zouden verliezen als Pantani zou winnen. Als hij twee dagen voor het einde stevig in de roze trui rijdt, rest er voor de maffiosi daarom nog maar één ding: zorgen dat-ie afstapt.

Uit angst voor represailles zwijgt Vallanzasca over wie hem dat precies zou hebben toevertrouwd. Het Openbaar Ministerie in het Italiaanse Forli besluit het er niet bij te laten zitten en start een onderzoek. Celgenoten van Vallanzasca worden nagegaan en zelfs afgeluisterd.

Nieuw bewijs

Gisteren dook er nieuw bewijs op in de zaak. In afgeluisterde telefoongesprekken (hier te beluisteren) is te horen hoe een man en vrouw praten over de bekentenissen van Vallanzasca. Daarin bekent de man dat er gesjoemeld is met de bloedbuisjes.

Man: 'Ze hebben de buisjes verwisseld zodat er een positief dopingresultaat uitkwam.'

Vrouw: 'Is dit echt waar?'

Man: 'Ja, ja, ja, ja, ja.'

Mama Pantani

'Zonder Campiglio (de stad waar Pantani uit de Giro werd gezet, red.) geen Rimini', is de overtuiging van moeder Tonina van de Italiaanse wielerlegende. Ze doelt daarmee op de veelbesproken dood van haar zoon in 2004 in een resort in de Italiaanse badplaats. Officiële doodsoorzaak: zelfmoord door overdosis. Na 1999 zou Pantani, net als zoveel van zijn generatiegenoten, veelvuldig in verband gebracht worden met doping.

Over de nieuwe bewijzen zei mama Pantani gisteren: 'Eindelijk de waarheid! Deze woorden doen pijn, maar ze hebben mijn jongen zijn waardigheid teruggegeven, ook al had hij die voor mij nooit verloren.'

Is wielrenner Marco Pantani soms vermoord?

Journalisten, fans en familie hadden altijd twijfels bij de officiële doodsoorzaak: zelfmoord door overdosis. Waarom lagen er drie jassen van Pantani in de hotelkamer, terwijl hij zonder bagage was aangekomen? Hoe kwam hij aan de verwondingen op zijn lichaam? En hoe kon hij zes keer de dodelijke hoeveelheid cocaïne innemen zonder dat zijn keel en maag wegbrandden?

Meer over