Nieuw-Zeelander stapt uit FIFA, Belg D'Hooghe twijfelt

Nicholas Davidson verlaat de ethische commissie van de FIFA. Dat heeft de Nieuw-Zeelander zondag laten weten aan de krant The New Zealand Herald. De topjurist heeft twee jaar lang in de ethische commissie gezeten, maar raakte daar zo gefrustreerd over de gang van zaken dat hij het voor gezien houdt. De Belg Michel D'Hooghe, lid van het Uitvoerend Comité bij de FIFA, twijfelt over zijn toekomst bij de FIFA.

Michel D'Hooghe Beeld reuters
Michel D'HoogheBeeld reuters

Een van de redenen voor Davidson om op te stappen was dat hij geen toegang kreeg tot het omvangrijke corruptierapport van zijn collega Michael Garcia. Hij onderzocht de mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). De Amerikaan trad in december al af omdat hij het niet eens was met de conclusie die de FIFA trok uit zijn rapport.

Davidson had gehoopt dat prins Ali bin Al-Hussein zou worden gekozen tot nieuwe FIFA-voorzitter. In dat geval zou de wereldvoetbalbond een nieuwe weg in kunnen slaan. Met de herverkiezing van Sepp Blatter denkt de Nieuw-Zeelander niet dat er veel veranderingen zullen worden doorgevoerd en dus ziet hij zich genoodzaakt op te stappen.

De onafhankelijke ethische commissie controleert het uitvoerend comité van de FIFA.

null Beeld reuters
Beeld reuters

D'Hooghe scherp
Michel D'Hooghe, lid van het Uitvoerend Comité bij de FIFA, was zondag bijzonder scherp voor de wereldvoetbalbond. ,,Het is de hoogste tijd voor verandering", vertelde hij in het VRT-programma De Zevende Dag. ,,In deze situatie doe ik niet meer mee."

,,Het Europese standpunt is bekend", aldus D'Hooghe. ,,We dachten dat het goed was om een nieuwe wind door de FIFA te laten waaien, maar we zijn onderworpen aan de wetten van de democratie."

De ex-voorzitter van Club Brugge twijfelt nu aan zijn toekomst bij de wereldvoetbalbond. ,,Ik werk nu al 27 jaar bij de FIFA, maar ik kan me niet meer verzoenen met deze instelling. Mijn conclusie is dan ook duidelijk: in deze situatie doe ik niet meer mee", waarmee D'Hooghe zijn woorden van gisteren nog eens herhaalde. ,,Het is hoog tijd dat er veranderingen komen. Als dokter weet ik dat als er een abces is, kleine medicatie niet volstaat. Dan moet je het met de scalpel opensnijden."

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over