Nieuw onderzoek rond corruptiezaak Ecclestone

De Zwitserse justitie in Genève heeft een onderzoek geopend naar een mogelijke corruptiezaak in 2006. Bernie Ecclestone zou daarbij een belangrijke rol gespeeld hebben. De F1-baas werd eerder al in Duitsland gerechtelijk vervolgd voor deze affaire.

null Beeld afp
Beeld afp

Het strafrechtelijk onderzoek werd geopend op vraag van het Duitse mediabedrijf Constantin Medien. Dat bevestigde een woordvoerder van justitie aan het Franse persagentschap AFP.

Constantin Medien stelt dat het slachtoffer werd van een onderwaardering toen het de F1-rechten in 2006 verkocht aan het privé-investeringsfonds CVC Capital Partners. Volgens het Duitse mediabedrijf was het bedrag van 820 miljoen dollar bewust ondergewaardeerd. Enkele maanden na de verkoop werden dezelfde rechten geraamd op 2,8 miljard dollar.

'Zwijggeld'
In juli klaagde het Openbaar Ministerie van München de 83-jarige Ecclestone aan wegens omkoping van de Duitse ex-bankier Gerhard Gribkovsky. In augustus werd de voormalige topman van de Bayerische Landesbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht en een half jaar voor corruptie en fiscale fraude in deze zaak. Volgend jaar volgt pas een beslissing over de datum van de rechtszaak tegen Ecclestone.

Ecclestone gaf toe dat hij zijn ex-bankier inderdaad 44 miljoen dollar betaalde. Hij noemde dat bedrag echter zwijggeld, zodat Gribkovsky hem niet in diskrediet zou brengen bij de Britse fiscus.

Meer over