Nietige Roemeense club maakt einde aan Europees avontuur West Ham United

Europa veroveren. Dat was een van de grote ambities van West Ham United, maar in het Olympisch Stadion van Londen werden The Hammers donderdag voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeschakeld voor het nietige Astra Giurgiu uit Roemenië. Het was 0-1 en Brexit.

De keeper van Astra Giugiu, Siliu Lung grijpt naar de bal nadat West Ham United de bal kopt. Beeld reuters
De keeper van Astra Giugiu, Siliu Lung grijpt naar de bal nadat West Ham United de bal kopt.Beeld reuters

'Unfinished business' met deze lokroep had West Ham United afgelopen dagen voor deze Europa League-wedstrijd geadverteerd in de Londense kranten. Vorig jaar rond deze tijd was het immers uitgeschakeld door het ploegje uit het diepe zuiden van Roemenië. Nu zouden de Cockneys wraak nemen, op een zwoele zomeravond, aangemoedigd door ruim 56.000 toeschouwers in het nieuwe onderkomen.

Gedwongen door blessures stuurde manager Slaven Bilic een verzwakte ploeg het veld in. Sterspeler Dimitri Payet was bijna fit, maar Bilic wilde hem sparen voor de Premier League. Het zou de pret niet bederven, was de verwachting van de Bordeaux-rode brigade. West Ham hoefde niet te scoren. Immers, 0-0 zou genoeg zijn na een 1-1 in de heenwedstrijd. Die wedstrijd hadden de Londenaren trouwens dik moeten winnen, maar ze waren laks met kansen omgesprongen in het Stadionul Marin Anastasovici, waar op de tribunes slechts plek is voor 8500 aanwezigen.

De thuisploeg begon redelijk aan de terugwedstrijd en de Argentijn Jonathan Calleri had de 1-0 op zijn voeten, maar faalde. Veel uitgespeelde kansen kregen The Hammers niet en op de tribunes werd het met de minuut stiller. Het spookt hier niet zoals het op Upton Park deed. FC Astra, dat afgelopen zondag nog met 5-1 van FC Cluj had verloren, bleef redelijk makkelijk op de been en op slag van rust vond het een gapend gat in de West Ham-verdediging.

Filipe Teixeira en West Ham Uniteds Pedro Obiang strijden om de bal. Beeld ap
Filipe Teixeira en West Ham Uniteds Pedro Obiang strijden om de bal.Beeld ap

De Portugees Filipe Teixeira, die ooit speelde voor West Bromwich Albion, scoorde de openingstreffer. Enkele tientallen Roemenen gingen op de tribunes uit hun dak. Na rust drong zorgde invaller Ashley Fletcher - de ex-Mancunian was de enige speler die een voldoende verdiende - voor meer gevaar. Het was aan het fantastische keeperswerk van Silviu Jung te danken dat er niet meer gescoord werd.

Het was een domper voor West Ham, dat op de zevende plek van 's werelds zwaarste competitie was geëindigd. Al dat werk is nu teniet gedaan door de uitschakeling tegen de kampioen van Roemenië, die in de voorronde van de Champions League geen kans had tegen FC Kopenhagen. Het enige gejuich op deze avond klonk toen Edimilson Fernandez werd gepresenteerd. De jonge Zwitser is voor zeven miljoen van Sion overgekomen.

undefined

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Na de wedstrijd maakte de club bekend dat Simone Zaza voor het viervoudige is gekocht van Juventus. Dat is de Italiaan die bekend staat om zijn Silly Walk Strafschop. Net als alle andere Premier League-clubs is West Ham United stinkend rijk door de televisiegelden. Bovendien heeft het nu de beschikking over wat het op twee na grootste stadion van Engeland gaat worden als de verbouwing compleet is, een stadion waar de rauwe muziek uit de jaren tachtig is vervangen door muziek die men pleegt te horen in kledingzaken.

Maar vooralsnog maakt de nieuw verworven rijkdom niet gelukkig. Heimwee heerst in London Stadium, waar in grote letters de prijzen staan vermeld die de club in de 121 jaar lange geschiedenis gewonnen heeft. In het midden prijkt de Europa Cup 2 die het in 1965 op Wembley had veroverd tegen 1860 München. Het was een 100 procent Engelse ploeg met onder meer Martin Peters, Bobby Moore en Geoff Hurst die een jaar later met Engeland het wereldkampioenschap zouden winnen, eveneens op Wembley. Zulke tijden zullen niet snel terugkeren in het East End van Londen, hoe vaak het clublied Forever Blowing Bubbles tegenwoordig ook wordt gedraaid voor de wedstrijd. De tekst geeft het al een beetje aan: Then like my dreams / They fade and die.

AStra Giurgiu's Silviu Lung viert de overwinning. Beeld ap
AStra Giurgiu's Silviu Lung viert de overwinning.Beeld ap
Meer over