Niet langer wereldberoemd in Brievengat

Als Andruw Jones en Atlanta Braves zichzelf blijven, wordt reeds vandaag of morgen de wereldtitel honkbal geprolongeerd. In de nacht van maandag op dinsdag werden de World Series in Atlanta vervolgd met een riante 2-0 voorsprong voor de Braves....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Of New York Yankees bij machte is om na het tweede verlies maandagnacht (4-0) vier wedstrijden te winnen, wordt nu hardop betwijfeld. In New York werd slechts een armzalig puntje gescoord.

De komende drie wedstrijden in Atlanta blijft de aangewezen slagman aan de kant. In National League-stadions verschijnt de werper zelf aan slag, het wezenlijke verschil met de American League waarin de Yankees uitkomen.

Twee ploegen, de Mets in 1986 en de Royals het jaar ervoor, hebben in het verleden de veerkracht getoond om van een 2-0 achterstand terug te keren. Maar de tegenstander is nu van een ander formaat.

Atlanta Braves is vermaard om zijn werpersstaf, en heeft nu bovendien een slagman in zijn midden die spot met reputaties en wetten der logica.

Andruw Jones is met zijn twee homeruns, zondag tijdens de openingswedstrijd (12-1), uitgegroeid tot een sensatie in het Amerikaanse honkbal. Tot voor kort was hij wereldberoemd in Brievengat, de wijk in het Curaçaose Willemstad waar zijn ouders wonen. Nu weet heel Amerika dat The Kid afkomstig is van de Antilliaanse eilanden.

Dat liet niet onverlet dat de Atlanta Journal er deze week in slaagde een willekeurig puntje in de Caribische Zee te prikken, en te spreken over 'Wellemstad'. Associated Press schreef 'Willamsted'. Maar iedereen had de juiste statistieken: negentien jaar, de jongste honkballer aller tijden die een homerun sloeg in de world series.

Vader Henry Jones speelde twintig jaar geleden in het nationale Antilliaanse honkbalteam. Van jongsaf aan werd zijn talentvolle zoon Andruw gestimuleerd. Vijftien jaar oud werd zijn talent door internationale scouts ontdekt. 'Een gracieus lichaam zoals ik dat nog nooit had gezien', aldus Braves-directeur scouting Paul Snyder.

Snyder maakte de vergelijking met Roberto Clemente, een legendarische Puertoricaanse honkballer die bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam.

Jones is deze week voortdurend met grote honkballers in verband gebracht. Joe DiMaggio, Hank Aaron, Mickey Mantle. 'Hij heeft alle kwaliteiten. Rennen, slaan, gooien, kracht', aldus Braves-coach Bobby Cox.

Hij wordt binnen het team behandeld alsof hij al vijf jaar in de Major League meedraait. Terwijl hij vier maanden geleden nog bij de Durham Bulls speelde, het A-team waar de jongste professionals hun opleiding krijgen. Maar Jones werd in grote haast via double A-team Greenville en triple A-team Richmond naar de Braves gekatapulteerd. Gemiddeld heeft een honkballer daar drie tot vier jaar voor nodig.

'Ik had geen idee dat ik zo snel, zo ver zou komen', zei een beduusde Jones na zijn World Series-debuut. 'Het is een heel speciale ervaring.' Atlanta Braves had in 1992 geen moment willen wachten met het contracteren van de ontdekking. Pas bij het bereiken van de zestienjarige leeftijd is dat toegestaan. Jones ontving 45 duizend dollar tekenbonus en vertrok naar de Verenigde Staten.

Maandagavond sloeg hij bijna opnieuw een homerun, maar Yankee-verrevelder Williams haalde de ver geslagen bal net voor de muur vandaan.

Jones werd op zijn beurt geraakt door een wilde worp van Yankee-pitcher Key, die een uiterst ongelukkige avond doormaakte.

Na afloop van het seizoen zal hij als een volksheld in 'Wallimsted' worden ingehaald. Zijn vader zal er streng op toezien dat de tiener de winter goed doorbrengt. In de achtertuin van de ouderlijke woning in Brievengat ligt de zware hamer geduldig te wachten, waarmee Andruw jarenlang zijn polsen heeft gesterkt.

Meer over