Tour de France

Niemand voelt zich sterk genoeg om aan te vallen, dus doet Pogacar het zelf maar

De ritzege van woensdag smaakte bij Tadej Pogacar naar meer. En dus pakte hij donderdag opnieuw uit. Op de klim naar Luz Ardiden reed hij met speels gemak naar zijn derde ritzege in deze Tour. Jonas Vingegaard en Richard Carapaz kwamen opnieuw als tweede en derde over de streep.

Pogacar pakt de ritzege in Luz Ardiden. Beeld EPA
Pogacar pakt de ritzege in Luz Ardiden.Beeld EPA

De finale in de laatste kilometers voor het ski-oord Luz Ardiden werd ingeleid door een strak tempo van Team Ineos, voor hun kopman Richard Carapaz, en later door Rafal Majka, die zijn kopman Pogacar in zijn wiel had en de snelheid nog wat opschroefde. Zo hoog dat niemand zich sterk genoeg voelde om aan te vallen.

Dus deed Pogacar het zelf, nadat Majka weg stuurde. Net als woensdag versnelde de 22-jarige Sloveen en konden maar enkele klassementsmannen volgen. Alleen Carapaz, Enric Mas, Jumbo-Vismakopman Jonas Vingegaard en diens helper Sepp Kuss.

Het was Kuss ook die daarna de groep op sleeptouw nam om de podiumplek van Vingegaard veilig te stellen en zijn concurrenten die eraf waren gegaan op een zo groot mogelijke achterstand te zetten.

Mas

Onder de vlag van de laatste kilometer deed Mas een poging tot een aanval en daarna nog een keer. Beide keren liet Pogacar het niet toe. Mas moest even later toezien hoe de Sloveen er zelf vandoor ging en alleen Vingegaard en Carapaz nog enigszins in zijn spoort konden blijven.

In de eerste 100 kilometer van de etappe waren er telkens nieuwe kopgroepjes die het probeerden, met Julian Alaphilippe als constante, maar de ruimte kregen ze nooit. David Gaudu mocht nog het langste dromen van een succesvolle uitkomst van zijn vlucht. Hij begon met een twintigtal seconden voorsprong aan de beklimming naar Luz Ardiden. Met nog 9,5 kilometer te gaan werd hij opgepeuzeld door het peloton, dat door Team Ineos werd aangevoerd.

Op dat moment was Rigoberto Uran al overboord gegaan. Dat was al op de Tourmalet gebeurd. Wilco Kelderman profiteerde van het wegvallen van de Colombiaan en steeg in het peloton van de zesde naar de vijfde plaats. Het podium lijkt voor de Nederlander inmiddels wel uit het zicht. Hij heeft een achterstand van 2.59 op Carapaz, die achter Vingegaard de derde plek bezet.

Bolletjestrui

Wout Poels, wiens ploeg woensdagavond te maken kreeg met een politie-inval, haalde nog tien bergpunten binnen op de Tourmalet. Hij wist dat boven op de slotklim veertig punten lagen en er meerdere mannen waren die met zo’n bonus hem voorbij zouden kunnen gaan. En dus beet Poels zich vast in de staart van de groep.

’s Ochtends had hij het de ‘belangrijkste dag’ uit zijn carrière genoemd en dus gaf hij niet op toen hij negen kilometer voor de streep werd gelost. Twee kilometer later sloot hij weer aan bij de groep der favorieten, toen nog 19 man groot.

Zijn inspanningen waren tevergeefs, want Pogacar had, naast het algemeen en jongerenklassement, na de rit ook de leiding in het bergklassement in handen. De enige troost voor Poels is dat hij als tweede in de rangschikking de komende dagen de bolletjestrui nog wel mag dragen omdat Pogacar het geel al om de schouders heeft.

Meer over