Nico Rienks: Ik weg bij de roeibond? Ik was al weg

Verbaasd keek oud-toproeier Nico Rienks maandagavond naar zijn televisie toen hij teletekst inschakelde. 'Adviseur Rienks weg bij roeibond', meldde de informatiedienst. De reden voor zijn verbazing? Rienks had geen idee dat de roeibond zijn vertrek als technisch adviseur die avond wereldkundig zou maken.

Lennart Bloemhof
Nico Rienks roeit op de Keizersgracht in Amsterdam. Beeld anp
Nico Rienks roeit op de Keizersgracht in Amsterdam.Beeld anp

Met veel tromgeroffel werd Rienks een jaar geleden als adviseur binnengehaald bij de roeibond. De winnaar van twee gouden olympische roeimedailles was het symbool van de frisse wind bij de roeibond. Rienks zou als adviseur opereren tussen directie en coachstaf en zijn werk 'onbezoldigd' doen. Hij kreeg 'een vrije rol' en zou 'gevraagd en ongevraagd advies geven', kondigde de bond aan.

Ruim een jaar later is hij weg. De roeibond noemt Project 2020 als reden voor het afscheid: een initiatief dat Rienks begin september lanceerde, enkele dagen na de voor Nederland dramatisch verlopen WK op de eigen Bosbaan.

Met het project wil Rienks buiten de roeibond om een vrouwen-acht naar olympisch succes op de Spelen van Tokio in 2020 leiden. Elke vrouw rond de 1 meter 85 en tot 25 jaar, roeister of niet-roeister, kan zich aanmelden voor het project.

De bond juicht het initiatief toe, maar wil voorkomen dat bond en project 'gaan kannibaliseren op elkaars mensen'. En 'om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden' wordt daarom afscheid genomen van Rienks, zo stelde de roeibond maandagavond op haar site.

undefined

Wassen neus

Terneergeslagen vanwege zijn vertrek als adviseur is Rienks niet, zegt hij desgevraagd. Achteraf noemt de Zwollenaar zijn rol 'een wassen neus'. Adviezen gaf hij wel, maar daar werd weinig mee gedaan. 'We nemen het in overweging, hoorde ik vaak', aldus Rienks.

Daar komt bij dat hij formeel al een maand geen adviseur meer is. Dat was de uitkomst van een overleg met de roeibond, kort na de aankondiging van Project 2020. Hij begrijpt daarom niet dat de roeibond het bericht omtrent zijn vertrek plots nu brengt.

'Er was ook geen specifieke reden het nu te brengen', legt technisch directeur Hessel Evertse van de roeibond uit. 'Dat bericht is meteen na het overleg opgesteld, maar vervolgens veel te lang blijven liggen. Het had eerder op onze site gemoeten.'

Rienks zet überhaupt vraagtekens bij de prominente aankondiging van zijn vertrek. Hij zag zijn rol niet als een dienstverband. 'Ik was niet in dienst, heb nooit een liter benzine bij de bond gedeclareerd', benadrukt hij. 'Voor mij verandert er eigenlijk niets. Ik spreek dagelijks nog veel roeiers en coaches. Dit lijkt een tweespalt te creëren, alsof we ruzie hebben. Dat is niet het geval en daar heeft helemaal niemand baat bij. Misschien willen sommige mensen van de roeibond graag duidelijkheid scheppen, omdat ze bang zijn dat toproeisters gaan overstappen naar Project 2020.'

Dat laatste sluit hij overigens niet uit. Volgens Rienks is het Nederlandse roeien namelijk toe aan vernieuwing. Hij had zijn plannen hoe dan ook aangekondigd, ook als de WK in eigen land wel een succes waren. 'Alles lag al klaar. Ik wilde alleen geen onrust veroorzaken in de aanloop naar het toernooi, want dan gaan roeisters misschien twijfelen of ze wel goed genoeg zijn. Ik moest wel wachten', legt hij uit.

De initiatiefnemer van de gouden Holland Acht van 1996 ontkent persoonlijke glorie na te streven door met Project 2020 bewust voor een route zonder roeibond te kiezen richting Tokio. 'Ik heb voldoende eer behaald in het roeien. Ik denk gewoon: als je goud wilt halen met een acht, moet dat via een degelijk langetermijnproject. Kijk maar naar het verleden. Al onze gouden medailles zijn voortgekomen uit initiatieven van roeiers.'

'Route naar het onbekende'

Wel hoopt hij 'een soort aansluiting' te houden met de roeibond, ook nu hij zelf niet meer officieel bij de bond in dienst is. Dat kan makkelijk, meent hij: 'De acht is op dit moment geen prioriteitsboot. Beschouw ons initiatief dan als opleidingsboot. We hoeven geen A-statussen of iets dergelijks en het kost de bond geen cent.'

Technisch directeur Evertse benadrukt dat de roeibond graag wil samenwerken met Project 2020 waar mogelijk. 'Het is een soort route naar het onbekende', zegt hij. 'Bij ons duurt zo'n route tien jaar. Nico denkt het in zes jaar te kunnen. Dat is fantastisch en zo is uiteindelijk ook ontdekt dat de aarde rond is.'

Meer over