Neymar wordt met naderende overstap van 222 miljoen euro naar PSG duurste speler ooit

Voetballer Neymar, de steraanvaller van FC Barcelona, wordt met zijn naderende overstap naar Paris Saint-Germain voor minimaal 222 miljoen euro de duurste voetballer in de historie van het voetbal. Zijn club maakte woensdag officieel bekend dat de Braziliaan een transferverzoek heeft ingediend.

Neymar in november 2016 tijdens een training in Brazilië. Beeld afp
Neymar in november 2016 tijdens een training in Brazilië.Beeld afp

Neymar kocht zichzelf vrij bij Barcelona door een vertrekclausule van 222 miljoen euro in zijn verbintenis te lichten. Dat bedrag ontving hij volgens Spaanse media door een contract van 300 miljoen euro te tekenen bij Qatar Sports Investments (QSI). Die groep investeerders is sinds 2011 eigenaar van Paris SG. In ruil daarvoor stelt Neymar zijn diensten beschikbaar als ambassadeur van de WK voetbal van 2022 in Qatar.

Paris SG lijkt de regelgeving van de Europese voetbalbond UEFA te omzeilen met deze constructie, zegt Danny Hesp, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS. In het zogenoemde Financial Fair Play-programma van de Europese voetbalfederatie staat omschreven dat clubs in drie jaar tijd niet meer dan 30 miljoen euro verlies mogen lijden. PSG houdt met de constructie de transfersom van 222 miljoen euro, die in drie jaar onmogelijk kan worden terugverdiend, uit de boeken.

'De club betaalt alleen het salaris van Neymar', aldus Hesp. Neymar strijkt een nettosalaris van 30 miljoen euro op per jaar, gedurende vijf seizoenen. De UEFA zei maandag een transfer van deze proporties automatisch te onderzoeken, omdat het een 'grote impact heeft op de financiën van de club'.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft regelgeving omtrent de zogeheten 'third party ownership', die het verbiedt dat investeerders recht hebben op een percentage van de vergoeding voor een speler. Zo werd FC Twente voor 170 duizend euro beboet vanwege deals met de investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Volgens de internationale spelersvakbond FIFPro druist de transfer van Neymar hier niet tegen in. 'De constructie van Neymar is niet bedoeld om een toekomstig percentage in een transfersom te verwerven', zegt een woordvoerder in een schriftelijke reactie.

Neymar komt woensdagochtend aan bij het trainingscomplex van FC Barcelona. Beeld epa
Neymar komt woensdagochtend aan bij het trainingscomplex van FC Barcelona.Beeld epa

Directe invloed

Hesp plaatst wel zijn vraagtekens. 'Paris SG zoekt de grenzen van deze regel op. Degene die het contract van 300 miljoen euro heeft gesloten met Neymar, heeft direct invloed op het beleid van de club. Dat is krom.'

In de nieuwe, vijfjarige overeenkomst nam de Spaanse clubleiding vorig jaar oktober twee bindende voorwaarden op. Bij een vertrek dient een ontsnappingsclausule van 222 miljoen euro betaald te worden. Niet door de kopende club, zo luidt de tweede voorwaarde, maar door de speler zelf. Neymar dus. Met behulp van de Qatari moet hij de ambitieuze Fransen naar de eindzege van de Champions League leiden.

Neymar werd op jonge leeftijd beschouwd als een wonderkind, een voetballer met unieke kwaliteiten, zoals zijn onnavolgbare dribbels op de linkerflank. De aanvaller maakte vier jaar geleden voor 88 miljoen euro de overstap van het Braziliaanse Santos naar Barcelona. Met de komst van Luis Suarez een jaar later en de aanwezigheid van Lionel Messi en Neymar beschikte Barcelona over een gevreesd aanvalstrio, bijgenaamd MSN. De Braziliaan scoorde 105 doelpunten in 186 wedstrijden.

Bekijk hier de totale transferuitgaven en inkomsten per seizoen van de vijf grootste competities van Europa.

Lees verder

Gekte slaat toe bij transfers
Een knul van 18, Kylian Mbappé, is duurder dan de hele begroting van Ajax en Feyenoord bij elkaar; spelers, trainers, terreinknechten, gas, water, licht. Alles wat Ajax en Feyenoord samen uitgeven in een jaar, en dan nog wat meer, wil Real betalen aan de afkoopsom voor één voetballer, een tiener.

Meer over